Προβληματισμός στους κτηνοτρόφους του όρους Όθρυς

Προβληματισμός στους κτηνοτρόφους του όρους Όθρυς

Στις δυτικές πλαγιές του όρους Όθρυς και σε υψόμετρο κοντά στα 1.000 μέτρα, περίπου 700 κάτοικοι προσπαθούν να παράξουν κτηνοτροφικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Τα ζώα τους είναι ελευθέρας βοσκής, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων με πλούσια βιοποικιλότητα.

Το κρέας που παράγεται έχει ξεχωριστή γεύση. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της προηγούμενης δεκαετίας, με συμπαραστάτη την τοπική αυτοδιοίκηση, έθεσε τις βάσεις για ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

Σήμερα, την υποδομή τους θα τη ζήλευαν οι περισσότεροι Έλληνες κτηνοτρόφοι (υπερσύγχρονο σφαγείο, κτηνοτροφικό πάρκο, ύδρευση, ηλεκτρισμός κ.ά.). Στην περιοχή έχουν, επίσης, αναπτυχθεί και αρκετές κοινωνικές δομές. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι αποτελεί πόλο έλξης για μόνιμη διαμονή και απασχόληση.

Ωστόσο, οι παραγωγοί της περιοχής δείχνουν να προβληματίζονται για το μέλλον τους. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μηχανισμών εμπορίας και διακίνησης μέσα από συλλογικές δομές. Ο παρεμβατικός ρόλος μέσα από ομάδες παραγωγών και η προβολή των προϊόντων θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εναλλακτική πρόταση για την καλύτερη αξιοποίηση της παραγωγής τους.

Γιάννης Σάρρος