Ευοίωνες προοπτικές για τα κηπευτικά στη Θεσσαλία

Ευοίωνες προοπτικές για τα κηπευτικά στη Θεσσαλία

Οι καλές προοπτικές ανάπτυξης των κηπευτικών στη Θεσσαλία, έχοντας ως παράδειγμα τον Συνεταιρισμό ΘΕΣγη, αναλύθηκαν σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα από τον τοπικό Γεωπονικό Σύλλογο και τον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, μίλησε για τη Συμβολαιακή Γεωργία που εφαρμόζει ο συνεταιρισμός και στα κηπευτικά, για τα αποτελέσματα από τη διετή εμπειρία του στην παραγωγή κηπευτικών όπως σπανάκι, σκόρδο και μπρόκολο, ενώ ενημέρωσε για τη συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον Συνεταιρισμό Νέα Βύσσα και τον Μπάρμπα Στάθη ΑΒΕΕ στη διάθεση των κηπευτικών. Για τους παράγοντες που επηρεάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των λαχανικών μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Λαχανοκομίας ΑΠΘ, Παύλος Τσουβαλτζής, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές στους παριστάμενους παραγωγούς. Το επιτυχημένο παράδειγμα του Συνεταιρισμού Νέας Βύσσας στην καλλιέργεια του σκόρδου παρουσίασε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Αναστάσιος Γιακμολίδης, ενώ ο Ιωάννης Νάκας, από τη Διεύθυνση του Γεωπονικού Τμήματος της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης, ανέπτυξε το θέμα «Φυλλώδη λαχανικά: Ο καταναλωτής απαιτεί, ο πρωτογενής τομέας πρέπει να ανταποκριθεί».

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρατηρείται στην παραγωγή κηπευτικών στη Θεσσαλία, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών προχωρά στη σύσταση Ομάδας Παραγωγών Λαχανικών – Κηπευτικών.