Προσοχή στο αλκοόλ τις μέρες των γιορτών

Προσοχή στο αλκοόλ τις μέρες των γιορτών

Τις γιορτινές ημέρες είναι πιο εύκολο να παρασυρθούμε και να καταναλώσουμε περισσότερο αλκοόλ από ότι συνήθως. Αυτό είναι πιο ανησυχητικό για τους οδηγούς και συχνά μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα.

Στην Ελλάδα, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν, σύμφωνα με τα στατιστικά, την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19 έως 39 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών. 

Πότε βρισκόμαστε υπό την επήρεια αλκοόλ

Σύμφωνα με το νόμο, ένας οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισµό του είναι από 0,50 γραµµάρια ανά λίτρο αίµατος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραµµαρίου, ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας). 

Σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το παραπάνω όριο ενδεικτικά πρέπει να έχουμε υπόψη τα ακόλουθα: Με κατανάλωση 490ml μπύρας (ένα ποτήρι μεγάλο), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας «πιάνουμε» το όριο. Με λίγα λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι ενδεικτικές.

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία συμβουλεύει όλους τους οδηγούς να είναι πιο προσεχτικοί, κατά τη διάρκεια των εορτών ειδικά ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, έτσι ώστε όλοι οι ιατροδικαστές να είναι αχρείαστοι!

Πηγή: sofokleousin.gr