Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για προσφυγικό – Ενταση στην Ειδομένη

Το ν/σ για το προσφυγικό στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ένταση επικράτησε το πρωί της Δευτέρας στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με μεγάλο αριθμό προσφύγων να έχουν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές και να πετούν πέτρες προς την αστυνομία της γειτονικής χώρας. Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα, και τους απομάκρυναν από τον φράκτη.

Ειδικότερα, μεγάλη ομάδα προσφύγων – πολλοί με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας – κατέλαβαν νωρίτερα τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ ορισμένοι κινήθηκαν προς το μεταλλικό φράχτη πετώντας πέτρες και ζητώντας να τούς επιτρέψουν οι αρχές της γειτονικής χώρας τη διέλευση.

Τα πνεύματα «άναψαν» και στον πετροπόλεμο των προσφύγων οι αστυνομικοί της γείτονος αντέδρασαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 άτομα, οι ρυθμοί διέλευσης στην ΠΓΔΜ είναι πολύ αργοί. Ανάλογη διαμαρτυρία είχαν πραγματοποιήσει και το μεσημέρι της Κυριακής.

Να σημειωθεί ότι η ουδέτερη ζώνη άνοιξε πριν από λίγη ώρα, με τις πρώτες πληροφορίες να λένε πως θα περάσουν – σε πρώτη φάση – 50 άτομα, ενώ από τις 9.00 χθες το βράδυ έως τις 4.00 τα ξημερώματα πέρασαν 300 άτομα.

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό 

Το προσφυγικό και τα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης εξετάζονται σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες, στο γραφείο του Βουλή.

Καθώς λίγες ημέρες απομένουν έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, στο επίκεντρο της σύσκεψης αναμένεται να βρεθούν και τα δεδομένα που δημιούργησαν οι μονομερείς ενέργειες χωρών του βαλκανικού διαδρόμου, αλλά και η θέση που αναμένεται να διατυπώσει η κυβέρνηση στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Θέση, την οποία περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, όταν είπε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, διαφορετικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες.

Για τη θέση αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, την προσεχή Πέμπτη.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση αναμένει την επιστροφή των θεσμών και επιδιώκει τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι από την πλευρά της υλοποιεί έγκαιρα τα μέτρα και τα στάδια της συμφωνίας.

Περίπου 7.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη

Μόλις … 300 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν αργά το βράδυ της Κυριακής τα σύνορα, όταν άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ενώ από τις 4.00 σήμερα τα ξημερώματα το σημείο διέλευσης παραμένει κλειστό. Αποτέλεσμα, στον καταυλισμό της Ειδομένης να βρίσκονται περίπου 7.000 άτομα που αναμένουν εδώ και μέρες να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Στην Ειδομένη οι πρόσφυγες έχουν φθάσει με κάθε μέσο. Άλλοι με λεωφορεία, άλλοι με ταξί από τη Θεσσαλονίκη ή κάποιο ενδιάμεσο σημείο καθ’ οδόν, άλλοι με τα … πόδια από το βενζινάδικο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ από τον καταυλισμό.

Την ίδια ώρα, στους δρόμους της Ειδομένης, του μικρού χωριού των μόλις 100 κατοίκων, πλάι στους πρόσφυγες που επισκέπτονται τακτικά το μπακάλικο για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης περπατούν, και οι δεκάδες δημοσιογράφοι από εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν συρρεύσει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Λιμάνι Πειραιά

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» μεταφέροντας 1.810 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο και τη Λέσβο. Το πλοίο παρέλαβε 1.360 άτομα από τη Λέσβο και 450 από τη Χίο.

Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός, σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, διέθεσε από την Κυριακή το απόγευμα και την πέτρινη αποθήκη του οργανισμού, ενώ ήδη έχει ανοίξει για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων τέσσερις επιβατικούς σταθμούς.

Επίσης, έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό αλλά και συνεργεία καθαρισμού για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων, που φιλοξενούνται προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά.