Πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς θα φέρει η απαγόρευση μετακίνησης βοοειδών. Έρχονται αλλαγές στην απόφαση

Με απόφαση του ΥπΑΑΤ τις προηγούμενες ημέρες (17/11) έγινε γνωστό ότι απαγορεύονται οι μετακινήσεις των βοοειδών (για πάχυνση και αναπαραγωγή) λόγω oζώδους δερματίτιδας σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει τα εξής: Σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ παύει η μετακίνηση των βοοειδών σε όλη την Επικράτεια της χώρας για αγοραπωλησία μέχρι 31/12/2015, ενώ θα επιτρέπεται η μετακίνηση των βοοειδών μόνο για άμεση σφαγή (από την εκμετάλλευση απευθείας στο σφαγείο), χωρίς εκφόρτωση και επαναφόρτωση και χωρίς ενδιάμεση στάση, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στο πλησιέστερο προς την εκμετάλλευση σφαγείο.

Σε ότι αφορά το ενδοκοινοτικό εμπόριο δεν επιτρέπεται η είσοδος, έξοδος διέλευση βοοειδών στις περιοχές της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα) στις περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική και Σέρρες) και στη Ν. Λήμνο».

ΕΔΟΚ

Με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργεί η παραπάνω απόφαση σε όλη την αλυσίδα του κρέατος, από την παραγωγή μέχρι τον καταναλωτή, εκπρόσωποι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ελευθέριο Γίτσα), συναντήθηκαν προχθές (17/11) με το γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ypaithros.gr ο κ. Γίτσας, πολιτική ηγεσία και ΕΔΟΚ συμφωνούν ότι η απόφαση η οποία, όπως αναφέρει, ελήφθη κάτω από την «πίεση των κοινοτικών» είναι εξοντωτική για την ελληνική κτηνοτροφία, ειδικά για τη βοοτροφία, ενώ εάν συνεχίσει να ισχύει είναι θέμα χρόνου να υπάρξει και πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται από το υπουργείο η έκδοση συμπληρωματικής απόφασης που, με βάση τον κ. Ελευθέριο Γίτσα, δεν θα αναιρεί την υπάρχουσα αλλά θα επιτρέπει εξαιρέσεις ως προς την εγχώρια διακίνηση για περιοχές, οι οποίες δεν έχουν μολυσμένα ζώα.

Μελίνα Ζιάγκου