Κομισιόν: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης

Τι συζήτησε ο Β. Παρόλας με τον επίτροπο Χόγκαν

Πότε και πως θα εφαρμοστούν τα έκτακτα μέτρα

Σε συνέχεια του πρόσφατου Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας, όπου η Κομισιόν ανακοίνωσε νέο πακέτο έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από πλευράς εκπροσώπων Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας στο πλαίσιο της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας του Συμβουλίου, ο μηχανισμός για την εθελοντική μείωση της προσφοράς γάλακτος θα ενεργοποιηθεί στα μέσα Απριλίου, ενώ σχετική εκτίμηση αντίκτυπου αναμένεται να δημοσιευθεί εντός των ημερών.

Στα μέσα Απριλίου θα ενεργοποιηθεί και ο διπλασιασμός των ανώτατων ορίων παρέμβασης για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη και το βούτυρο, ενώ για τον χρόνο επανενεργοποίησης του καθεστώτος αποθεματοποίησης του χοίρειου κρέατος δεν δόθηκαν διευκρινίσεις από την Κομισιόν. Τον Μάιο, επίσης, αναμένεται αξιολόγηση της σκοπιμότητας των εξαγωγικών πιστώσεων, που σήμερα εφαρμόζονται σε 14 κράτη-μέλη.

Σε σχέση με τον τομέα των οπωροκηπευτικών, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν δήλωσαν ότι εξακολουθούν να αξιολογούν την εφαρμογή της τελευταίας παράτασης των έκτακτων μέτρων στήριξης, υπαινισσόμενοι ότι οι ενισχύσεις στο πλαίσιο του επόμενου καθεστώτος θα είναι μειωμένες, αφού πολλές επιχειρήσεις έχουν βρει εναλλακτικές διεξόδους.

Το πολυαναμενόμενο παρατηρητήριο της αγοράς για το χοίρειο και βόειο κρέας αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το καλοκαίρι, με τους υπαλλήλους της Κομισιόν να τονίζουν ότι δεν θα είναι ένα «φόρουμ για πολιτική συζήτηση».

Η κοινή συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης για τις Γεωργικές Αγορές με υψηλού επιπέδου εκπροσώπους των κρατών-μελών σχετικά με διαρθρωτικά ζητήματα στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι.

Από την πλευρά της, η ολλανδική Προεδρία ζήτησε από την Κομισιόν ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της αγοράς σε κάθε Ειδική Επιτροπή Γεωργίας και Συμβούλιο Υπουργών, προκειμένου να είναι σε θέση να αποφασίσει εάν υπάρχει αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων.

Ο Β. Παρόλας τόνισε ιδιαίτερα το ζήτημα του κόστους της παραγωγής που «ροκανίζει» το εισόδημα των παραγωγών

Συνάντηση ζήτησε ο Χόγκαν

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με εκπροσώπους των Προεδρείων των αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca ζήτησε ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων.

Αντιπρόεδρός Cogeca Βασίλης ΠαρόλαςΣτη συνάντηση συμμετείχε, από πλευράς Cogeca, ο αντιπρόεδρός της, Β. Παρόλας, ο οποίος τόνισε καταρχήν την αναγκαιότητα να εκτιμηθούν όχι μόνο οι συγκυριακοί αλλά και οι διαρθρωτικοί παράγοντες της κρίσης, τονίζοντας ιδιαίτερα το ζήτημα του κόστους της παραγωγής που «ροκανίζει» το εισόδημα των παραγωγών, οδηγώντας τους σε πολλές περιπτώσεις σε εξαφάνιση.

Σε αυτή τη λογική, ο κ. Παρόλας έθεσε στον επίτροπο την αναγκαιότητα λήψης νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, όπου ο αγρότης συνθλίβεται μεταξύ του κλάδου των εισροών και του λιανεμπορίου.

Σε ό,τι αφορά στον γαλακτοκομικό τομέα, που βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας, ο αντιπρόεδρος της Cogeca ενημέρωσε τον επίτροπο σχετικά με την κατάσταση στη χώρα μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κρίσιμο ζήτημα των «ελληνοποιήσεων» και στη λύση που θα μπορούσε να δοθεί σε επίπεδο ΕΕ, με την αναφορά της χώρας προέλευσης στις συσκευασίες.

«ΥΧ»