Τρόφιμα με σήμανση για αλλεργιογόνα στη Βραζιλία

Ο κανονισμός αφορά προϊόντα που πωλούνται συσκευασμένα, καθώς και εκείνα που προορίζονται για βιομηχανική μεταποίηση και υπηρεσίες εστίασης

Τρόφιμα με σήμανση για αλλεργιογόνα στη Βραζιλία
Συστατικά, πρόσθετα και άλλα συμπληρώματα ή παράγωγα δύναται να εξαιρεθούν από την υποχρέωση σήμανσης

Στη Βραζιλία, η σήμανση αλλεργιογόνων τροφίμων και ποτών, αποτελεί το θέμα του νέου κανονισμού της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Εποπτείας, που θα τεθεί σε ισχύ για τρόφιμα και ποτά που θα παρασκευαστούν μετά τις 2 Ιουλίου. Ο κανονισμός, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στον Άγιο Παύλο, αφορά τρόφιμα, ποτά, συστατικά, συμπληρώματα κ.λπ., τα οποία πωλούνται συσκευασμένα, καθώς και εκείνα που προορίζονται για βιομηχανική μεταποίηση και υπηρεσίες εστίασης.

Δεν αφορά τα παραπάνω προϊόντα όταν αυτά τεμαχίζονται, συσκευάζονται, παρασκευάζονται επί τόπου στα σημεία πώλησης τους.

Η σήμανση αποτελεί ουσιαστικά τη δήλωση που τίθεται μετά ή κάτω από τον κατάλογο των συστατικών και αναφέρει τη λέξη «Αλλεργικοί», και εν συνεχεία αναγράφει το όνομα της αλλεργιογόνου τροφής ή το παράγωγο ή το συμπλήρωμα που σχετίζεται με την αλλεργιογόνο τροφή.

Στον κατάλογο των αλλεργιογόνων τροφών είναι το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη και τα υβριδοποιημένα στελέχη τους τα οστρακοειδή, τα αυγά, τα ψάρια, τα φιστίκια, η σόγια, το γάλα όλων των θηλαστικών, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα κάσιους, τα κάστανα Βραζιλίας ή κάστανα του Pará, τα μακαντέμια, τα καρύδια, το πεκάν, τα κελυφωτά φιστίκια, οι καρποί κουκουναριών, τα κάστανα, το φυσικό λατέξ.

Η σήμανση πρέπει να είναι στην πορτογαλική γλώσσα, με γραφή συγκεκριμένων προδιαγραφών και ευανάγνωστη. Επιτρέπεται και η επικόλληση πρόσθετης ετικέτας.

Συστατικά, πρόσθετα και άλλα συμπληρώματα ή παράγωγα δύναται να εξαιρεθούν από την υποχρέωση σήμανσης. Το αίτημα εξαίρεσης δεν εφαρμόζεται στα τελικά προϊόντα, υποβάλλεται στην ANVISA και μόνο από κατασκευαστές και όχι συλλογικούς φορείς.