Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι: Σπόροι για όλους

Σπόροι από τον κύκλο της ζωής για όλους
Στους στόχους της ομάδας είναι, παράλληλα με τους ερασιτέχνες, να παίρνουν παραδοσιακούς σπόρους και οι αγρότες

Επί 21 χρόνια ασχολείται με τη διάσωση και διάδοση παραδοσιακών σπόρων η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, και αυτές τις μέρες δημιουργεί σπορεία ανά την Ελλάδα.

Η ομάδα Κομοτηνής προετοιμάζεται, ώστε στη γιορτή που διοργανώνει κάθε χρόνο να μοιραστούν φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες, μεταφέρει στην «ΥΧ» η περιβαλλοντολόγος και μέλος του ΠΕΛΙΤΙ, Θεοδοσία Δραγουμάνη.

«Μοιράζουμε ποικιλίες από ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και κολοκυθάκια, που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές. Φυτεύοντας, όμως, ντοματάκι Σαντορίνης στην Κομοτηνή επί χρόνια, προσαρμόζεται στις τοπικές συνθήκες και το κλίμα, αποδίδοντας καλύτερα. Τα περισσότερα σποράκια είναι από ανοιχτή επικονίαση και ενδέχεται να έχουν χαρακτηριστικά και από άλλο είδος, αν και προσπαθούμε να δουλέψουμε στην καθαρότητα των σπόρων».

Αρωγός ο δήμος Κομοτηνής, προμήθευσε φυτόχωμα στο ΠΕΛΙΤΙ το οποίο τοποθετούν σε μικρά φυτευτικά σακουλάκια, προσθέτοντας σποράκια. Αρχικά, βάζουν σπόρο από μελιτζάνες και πιπεριές, που χρειάζονται χρόνο για να φυτρώσουν. Ακολουθούν οι ντομάτες, για να είναι έτοιμες τον Απρίλιο. «Τα σακουλάκια με τα σποράκια μεταφέρονται σε θερμοκήπια ή σε καλά θερμαινόμενα σπίτια, γιατί οι μελιτζάνες και οι πιπεριές θέλουν ζέστη για να μεγαλώσουν». Στους στόχους της ομάδας είναι, παράλληλα με τους ερασιτέχνες, να παίρνουν παραδοσιακούς σπόρους και οι αγρότες, όπως συμβαίνει στην Κοζάνη, όπου καλλιεργούν παραδοσιακές ποικιλίες και προωθούν τα προϊόντα στην αγορά.

Μαρία Αμπατζή