Σταθερή και φέτος η τιμή για το αβοκάντο της Κρήτης

Η ποικιλία Hass μπαίνει στην παραγωγή στα τέλη Φεβρουαρίου

Χανιά: Άγνωστοι έκλεψαν 20 τόνους αβοκάντο - Μήνυση κατέθεσαν οι παραγωγοί

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται και η φετινή παραγωγική χρονιά αβοκάντο. Πρόκειται για ένα προϊόν, το οποίο καλλιεργείται εξ ολοκλήρου στην Κρήτη (το 90% στην ΠΕ Χανίων και το 10% στην ΠΕ Ηρακλείου).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι τιμές αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, ενώ ο καιρός δεν προκάλεσε προβλήματα. Η φετινή παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στους 5.000 τόνους.

Για την καλλιέργεια και την πορεία της, τόσο φέτος όσο και τα τελευταία χρόνια, επικοινωνήσαμε με έναν άνθρωπο που τη γνωρίζει όσο λίγοι στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων, γ.γ. του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης και παραγωγό, Λευτέρη Ντουντουνάκη.

Ένα προϊόν, το οποίο καλλιεργείται εξ ολοκλήρου στην Κρήτη

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συγκομιδή ξεκίνησε στις αρχές Οκτώβρη, με την πρώιμη ποικιλία Zutano, που καλλιεργείται σε ένα μικρό ποσοστό στα Χανιά και το χαρακτηριστικό της είναι το γυαλιστερό πράσινο χρώμα των καρπών. Στις αρχές Νοέμβρη, ξεκίνησε η συγκομιδή της ποικιλίας Fuerte, που αποτελεί τη βασική ποικιλία που καλλιεργείται στη χώρα μας και στον Νομό Χανίων».

Όσον αφορά την τιμή, μας ενημερώνει ότι «ξεκίνησε από το 1,30 ευρώ το κιλό και σήμερα βρίσκεται στο 1,15 ευρώ το κιλό παραδοτέα στο συσκευαστήριο (στα ίδια επίπεδα με πέρσι)».

Η παραγωγή

Σταθερή και φέτος η τιμή  για το αβοκάντο της ΚρήτηςΣύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ντουντουνάκη, η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί στους 5.000 τόνους (το 10% αυτής της παραγωγής είναι βιολογικό αβοκάντο, δηλαδή περίπου 500 τόνοι).

Αναλυτικά, η ποικιλία Fuerte αναμένεται να κυμανθεί στους 3.000 τόνους, η ποικιλία Hass στους 1.000 τόνους (η ποικιλία με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο εξωτερικό) και στους 500 τόνους όλα τα υπόλοιπα.

Ο ίδιος μας διευκρίνισε ότι σήμερα «το εμπόριο γίνεται από περισσότερους.  Παλαιότερα, τα ¾ της ελληνικής παραγωγής κατευθύνονταν στην Ολλανδία, ενώ σήμερα οι εξαγωγές έχουν ανοίξει σε όλη την Ευρώπη».

Χρήστος Διαμαντόπουλος