Κίνητρο το σταθερό φορολογικό καθεστώς στο νέο Aναπτυξιακό νόμο

Εντός ημερών σε διαβούλευση ο νέος νόμος

Σταθερό φορολογικό καθεστώς για μια 7ετία στο νέο αναπτυξιακό

Ισχυρά κίνητρα μέσω φοροαπαλλαγών για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών εξόφλησης των επιχειρήσεων που έχουν πάρει δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των προηγούμενων αναπτυξιακών καθεστώτων, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα που δοκιμάζεται, σύμφωνα με την “Καθημερινή”.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που αναμένεται να δοθεί από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη προς δημόσια διαβούλευση, θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη χορήγηση αυξημένων φοροαπαλλαγών που θα φτάνουν το 130% της επιδότησης, ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο για τους υποψήφιους επενδυτές. Παράλληλα θα προβλέπεται σταθερό φορολογικό καθεστώς για μια επταετία και φορολογικό συντελεστή στο σημερινό επίπεδο του 29%, με δέσμευση ότι δεν θα μεταβληθεί επί τα χείρω, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην οικονομία. Εννοείται ότι σε περίπτωση που οι συνθήκες στην οικονομία το επιτρέψουν και αποφασιστεί η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, αυτό θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό καθεστώς.

Σημαντική είναι η πρωτοβουλία που προωθείται σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την εξόφληση των δανείων που έχουν πάρει επενδυτές που μπήκαν σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, δηλαδή στον 3299 του 2004 και στον 3908  του 2011. Όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας κ. Λόης Λαμπρινιάδης πρόκειται για δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από τις τράπεζες προκειμένου να καλυφθεί η ιδιωτική συμμετοχή στην επένδυση, η οποία προηγουμένως είχε λάβει έγκριση για επιδότηση. Το Δημόσιο ουδέποτε κατέβαλε τις επιδοτήσεις που όφειλε και οι επενδυτές εκτός του ότι δεν έχουν λάβει το ποσό που δικαιούνταν, έχουν βρεθεί να χρωστούν στις τράπεζες. Η λύση που εξετάζεται είναι η εξόφλησή τους από το Δημόσιο με ομόλογα που θα δοθούν στις τράπεζες.