Στα 2,6 δισ. δολάρια η αξία των παγκόσμιων εξαγωγών φράουλας

Aγαπημένη για το λαμπερό κόκκινο χρώμα της, τη ζουμερή της υφή, το διακριτικό της άρωμα και τη γλυκιά της γεύση, η φράουλα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής είτε καταναλώνεται ανεπεξέργαστη, είτε μέσα σε ποτά, γλυκά, παγωτά, χυμούς κ.λπ. Έτσι, είναι απολύτως αναμενόμενη η δυναμική που αποτυπώνεται και στην αξία των παγκόσμιων εξαγωγών του προϊόντος.

Ειδικότερα, σε 2,6 δισ. δολάρια ανήλθε η αξία των παγκόσμιων εξαγωγών νωπής φράουλας και σε 1,1 δισ. δολάρια της κατεψυγμένης το 2018. Από το 2014 μέχρι πέρσι η αξία του παγκόσμιου εμπορίου νωπής φράουλας αυξήθηκε κατά 9,6%, και της κατεψυγμένης κατά 22,8%.

Στην κορυφή της δεκαπεντάδας των χωρών που αντιπροσωπεύουν το 94,6% της αξίας των παγκόσμιων εξαγωγών νωπής φράουλας φιγουράρει η Ισπανία, με ποσοστό 26,7% των παγκόσμιων εξαγωγών. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (18,3%) και το Μεξικό (16,6%), ενώ στη δεκάδα περιλαμβάνεται και η Ελλάδα με εξαγωγές αξίας 38,4 εκατ. ευρώ το 2018, ωστόσο με μειωμένη αξία εξαγωγών στην πενταετία 2014-2018 κατά 35%, σύμφωνα με το World ‘s Top Exporters.

Κορυφαίοι εξαγωγείς κατεψυγμένης φράουλας είναι η Πολωνία, το Μεξικό, η Αίγυπτος, η Κίνα και το Μαρόκο.

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.