Στο τραπέζι η εξαίρεση του ΟΓΑ από το νέο υπερ-ταμείο ασφάλισης

Στο τραπέζι η εξαίρεση του ΟΓΑ από το νέο υπερ-ταμείο ασφάλισης

Την ύστατη προσπάθεια να εξαιρεθεί ο ΟΓΑ από το νέο υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης που προωθείται στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης φαίνεται ότι καταβάλει το υπουργείο Εργασίας προσφεύγοντας σε επιχειρήματα της διοίκησης του Οργανισμού αλλά και στα «παράθυρα» τα οποία θεωρεί ότι αφήνει το ίδιο το μνημόνιο που υπογράφηκε το καλοκαίρι.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο διοικητής του ΟΓΑ, Θανάσης Μπακαλέξης στο πλαίσιο της οποίας ο τελευταίος είχε την ευκαιρία να αναπτύξει αρκετές από τις θέσεις της μελέτης για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού την οποία έχει ο ίδιος επιμεληθεί. Ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες, φάνηκε να αποδέχεται αρκετά από τα επιχειρήματα του συνομιλητή του, ταυτόχρονα ωστόσο υπογράμμισε τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές.

Η γραμμή άμυνας που ετοιμάζει η κυβέρνηση κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα κορυφωθεί τον Ιανουάριο – οπότε και πρέπει να κλείσει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οριστικά το ζήτημα- θα δομηθεί γύρω από τέσσερα σημεία:

  • Τις διαφορές του ΟΓΑ με τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης καθώς, σε αντίθεση με αυτά, ένα πολύ μεγάλο μέρος των συντάξεων που χορηγεί είναι προνοιακού χαρακτήρα (αφορά μεταπολεμικές ή ακόμα και προπολεμικές γενιές).
  • Την ιδιαιτερότητα της αγροτικής δραστηριότητας βάσει της οποίας οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα στις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν το δικό τους ξεχωριστό ασφαλιστικό ταμείο.
  • Τη δυνατότητα προσωρινής έστω εξαίρεσης του ΟΓΑ από το νέο ταμείο-μαμούθ που δίνει το ίδιο το μνημόνιο. Ειδικότερα, στη συμφωνία με τους δανειστές αναφέρεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2016 πρέπει να υπάρξει «σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) προς το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα κατ’ αναλογία («pro rata»). Την ίδια στιγμή όμως, προβλέπεται ότι «ως τον Δεκέμβριο του 2015 η κυβέρνηση θα ενοποιήσει όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα». Δηλαδή , ο  ΟΓΑ σαν ανεξάρτητο ταμείο όπως ρητά αναφέρεται στο Μνημόνιο (σε αντίθεση με άλλα ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ, τα οποία δεν κατονομάζονται) από τη μια θα πρέπει να «εναρμονίσει τους κανόνες για τις συνταξιοδοτικές παροχές του» και από την άλλη καλείται να ενταχθεί στην «ενιαία ενότητα» των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης,
  • Ήδη το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) φέρεται να έχει διασφαλίσει, τουλάχιστον για την ώρα, την ανεξαρτησία του παρότι στο μνημόνιο γίνεται λόγος για «ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε μία ενιαία ενότητα».

Γιάννης Τσατσάκης
(Με πληροφορίες από capital.gr)