Στο 85% η συμμετοχή Ασύρτικου στην παραγωγή λευκού ξηρού οίνου ΠΟΠ Σαντορίνη

Με απόφαση του ΥΠΑΑΤ, την οποία υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ Σπ. Λιβανός και η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ εγκρίνονται οι τυπικές τροποποιήσεις των προδιαγραφών του προϊόντος ΠΟΠ Σαντορίνη που αφορούν:

α) στην αύξηση της ελάχιστης συμμετοχής της ποικιλίας Ασύρτικο για την παραγωγή λευκού ξηρού οίνου ΠΟΠ Σαντορίνη από 75% σε 85%,
β) στη μείωση της μέγιστης απόδοσης των αμπελώνων στον οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη από 8000 χιλιόγραμμα ανά εκτάριο σε 6500 χιλιόγραμμα ανά εκτάριο,
γ) στη διόρθωση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα των λευκών ξηρών οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη, ώστε να μην υπερβαίνει τα 4 γραμμάρια ανά λίτρο ή τα 9 γραμμάρια ανά λίτρο, εφόσον η ολική οξύτητα, εκφρασμένη σε γραμμάρια τρυγικού οξέος ανά λίτρο, δεν είναι μικρότερη από την περιεκτικότητα σε αζύμωτα σάκχαρα, κατά περισσότερο από 2 γραμμάρια ανά λίτρο,
δ) στην απόδοση της παραδοσιακής ένδειξης «Νυχτέρι» στο λατινικό αλφάβητο σε «Nykteri»-«NYKTERI»,
ε) στην διαγραφή από τις οινολογικές πρακτικές του λευκού ξηρού οίνου της περιγραφής της ακόλουθης μεθόδου οινοποίησης:
«παράγεται με τη μέθοδο της προζυμωτικής εκχύλισης, ακολουθεί στατική απολάσπωση και εμβολιασμός με καθαρές επιλεγμένες ζύμες οι οποίες εκφράζουν την αρωματική τυπικότητα.»,
στ) στην ενοποίηση των κεφαλαίων «Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή του φυσικώς γλυκύ οίνου / λιαστός» και «Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή του οίνου λικέρ από λιασμένα σταφύλια»,
ζ) στην επικαιροποίηση των εθνικών διατάξεων που αφορούν στις εφαρμοστέες απαιτήσεις και στους ελέγχους για τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ και η) στην επικαιροποίηση των στοιχείων των αρμόδιων αρχών ελέγχου.
2. Οι ανωτέρω τυπικές τροποποιήσεις θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το ΦΕΚ