Στ. Αραχωβίτης: Η ισορροπημένη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και η προστασία του περιβάλλοντος είναι οι κύριες πολιτικές κατευθύνσεις του μέλλοντος

Στ. Αραχωβίτης: Η εφαρμογή πολύπλοκων κανόνων και υποχρεωτικών δεσμεύσεων να μην οδηγήσουν στον αποκλεισμό των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ

Στο 30ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Χημεία Φυσικών Προϊόντων και το 10ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα, παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Οι δύο παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις 25-29 Νοεμβρίου στην Αθήνα, με «οικοδεσπότη» την Ένωση Ελλήνων Χημικών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ομιλία του ο υπουργός επισήμανε πως «η ισορροπημένη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, η προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων αποτελούν τις κυριότερες πολιτικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε στο προσεχές μέλλον.»

Πρόσθεσε ότι «το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εποπτευόμενους φορείς του εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την έρευνα και τα αποτελέσματά της σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς της επιστήμης».
«Το συμπόσιο», τόνισε, «προσφέρει στο διεθνές επιστημονικό κοινό μια πιο εστιασμένη ματιά στα φαρμακευτικά φυτά και στα παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τον κρόκο, τη μαστίχα, τη ρίγανη, το μέλι, τη μέντα, το μελισσόχορτο, το φασκόμηλο κ.ά.»
«Ελπίζουμε τα αποτελέσματα του συνεδρίου σας να συμβάλουν ώστε να αποκτήσουμε καλύτερα και περισσότερα μέσα, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των φυσικών προϊόντων που παράγουμε, να τα επισημάνουμε και να τα διαφημίσουμε», είπε ο υπουργός και εξήγησε τους λόγους: «Θέλουμε αφενός μεν να εξασφαλίσουμε υψηλού επιπέδου προστασία των καταναλωτών και αφετέρου δε να τους διευκολύνουμε στην επιλογή τους, δηλαδή χρειάζεται να αυξήσουμε τον αριθμό των τροφίμων που επισημαίνονται και διαφημίζονται με ισχυρισμούς διατροφής και υγείας».

«Η Ελλάδα αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα φυσικό hotspot βιοποικιλότητας με μια χλωρίδα άνω των 6.000 φυτικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.000 ενδημικών. Η διατήρηση αυτής της βιοποικιλότητας σε συνδυασμό με την έρευνα για τα φαρμακευτικά, βρώσιμα και αρωματικά φυτά μπορεί οδηγούν σε νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ιδιαίτερα όταν αυτός ο πλούτος του εγχώριου γενετικού υλικού συνδυάζεται με τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας.
Η ιδιαιτερότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών της χώρας μας (ιδιαίτερο ξηροθερμικό κλίμα, αυξημένο ποσοστό ημιορεινών και ορεινών περιοχών κ.λπ.) εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή μοναδικών, υψηλής ποιότητας, προϊόντων».