Συμβολαιακή και αρακάς πάνε… πακέτο

Μια σταθερή αγορά –που όμως πολύ δύσκολα μπορεί να αναπτυχθεί– έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια αρακά στη χώρα μας.

Συμβολαιακή και αρακάς πάνε… πακέτο

Οι λόγοι της δυσκολίας ανάπτυξής της έχει να κάνει αφενός με το γεγονός ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις κατεψυγμένων λαχανικών –δύσκολο σε καιρούς ισχνών αγελάδων– και αφετέρου με την ανάγκη εφαρμογής συμβολαιακής γεωργίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», σήμερα στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 25.000 στρέμματα. Για την κάλυψη των καταναλωτικών μας αναγκών πραγματοποιούνται εισαγωγές, ενώ, εκτός από το συσκευασμένο και κατεψυγμένο προϊόν, μικρές ποσότητες πωλούνται και στις λαϊκές αγορές –νωπό προϊόν με λοβούς όπως τα φασόλια.

Εισαγωγές

Για την καλλιέργεια μιλήσαμε με τον Μιχάλη Στράντζελη, από την εταιρεία ΑΡΔΑΣ FROST A.E. στην Ορεστιάδα: «Μάνα της καλλιέργειας του αρακά θεωρείται η Σουηδία. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η κατανάλωση υπερβαίνει κατά πολύ την παραγωγή μας, με αποτέλεσμα να γίνονται εισαγωγές από τη Σερβία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες. Η σπορά του αρακά ξεκινάει από τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλία, ενώ στην Ορεστιάδα ξεκινάει μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Η συγκομιδή του πραγματοποιείται περίπου από στις αρχές Μαΐου –ανάλογα με την περιοχή της καλλιέργειας– και ολοκληρώνεται στις 20 Ιουνίου».

Κόστος καλλιέργειας

Σύμφωνα με τον Μ. Στράντζελη, συνολικά στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 7 εταιρείες που ασχολούνται με την εμπορία του αρακά. «Όλες εφαρμόζουμε συμβολαιακή γεωργία. Για να βοηθάμε, μάλιστα, τους παραγωγούς στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, εμείς, αλλά και οι περισσότερες εταιρείες, αγοράζουμε τον σπόρο, σπέρνουμε τα χωράφια και με γεωπόνους μας παρακολουθούμε την καλλιέργεια, μέχρι τη συλλογή. Το κόστος καλλιέργειας του αρακά κυμαίνεται στα 120 ευρώ το στρέμμα, ενώ η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 20 έως 30 λεπτά το κιλό, ανάλογα με τη συμφωνία. Επιπλέον, στις εκτάσεις που καλλιεργείται ο αρακάς, εφαρμόζεται η αμειψισπορά με ηλίανθο ή φασόλια. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για τους παραγωγούς, αφού μπορούν να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη».

Ακριβές οι επενδύσεις

Γνωρίζοντας καλά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, ο Μιχάλης Στράντζελης μας μίλησε και για όλα αυτά που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξή της επί ελληνικού εδάφους. Συγκεκριμένα, σε ερώτησή μας σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης και εξάπλωσης της καλλιέργειας, έτσι ώστε κάποια στιγμή να είμαστε αυτάρκεις ως χώρα, ο εκπρόσωπος της ΑΡΔΑΣ FROST A.E. μας λέει: «Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατεψυγμένων λαχανικών. Τέτοιου είδους επενδύσεις όμως είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν, λόγω της οικονομικής κρίσης». Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τις εξαγωγές, γίνονται σε πολύ μικρές ποσότητες, σε χώρες όπως η Βουλγαρία, αλλά ως επί το πλείστον η ελληνική παραγωγή προορίζεται για την εγχώρια κατανάλωση». Καταλήγοντας, σημειώνει: «Ο ελληνικός αρακάς είναι ποιοτικά καλύτερος σε σχέση με τις βόρειες χώρες, αφού η ηλιοφάνεια της χώρας μας δίνει καλύτερη γεύση.

Συμβολαιακή και αρακάς πάνε… πακέτοΑποστάσεις φύτευσης: Σπέρνεται σχετικά πυκνά, με πυκνότητες περίπου 80 φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών κυμαίνονται από 46 ως 60 εκατοστά. Απαραίτητη είναι η κατεργασία πριν από τη φύτευση με δισκοσβάρνα και απομάκρυνση πετρών και ζιζανίων. 

 

Λίπανση: Για μία ιδανική καλλιέργεια απαιτείται 2,5 με 3 τόνους κοπριά ανά εκτάριο σε περίπτωση αμμωδών εδαφών. Η προσθήκη της οργανικής λίπανσης γίνεται πριν τη σπορά. Όσον αφορά την επιφανειακή λίπανση, η καλλιέργεια απαιτεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου άζωτο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο. 

Πότισμα: Η συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους, αλλά και τις κλιματικές συνθήκες. Η συχνή άρδευση θα πρέπει να αποφεύγεται. Καλό είναι η άρδευση να χορηγείται όταν αναμένονται χαμηλές θερμοκρασίες, και κατά το στάδιο του γεμίσματος των καρπών. 

Συμβολαιακή και αρακάς πάνε… πακέτο Ιστορία: Ο αρακάς είναι γνωστός από την αρχαιότητα για τους κατοίκους των μεσογειακών χωρών. Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα προέρχονται από τη Νεολιθική περίοδο (4.800 π.Χ.), από τους κατοίκους της Συρίας και της Ιορδανίας. Στην Ελλάδα, το πίσον αναφέρεται από τον Θεόφραστο και τον Αθηναίο.

 

Χρήστος Διαμαντόπουλος