Συμμετοχή Κασίμη σε ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη οινοπαραγωγών χωρών

Συμμετοχή Κασίμη σε Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη οινοπαραγωγών χωρών

Στις 10-13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Βερόνα, η 50η Διεθνής Έκθεση για τον τομέα του οίνου «Vinitaly». Στο πλαίσιο της Έκθεσης διοργανώθηκε από το Ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη των οινοπαραγωγών χωρών.

Στην Έκθεση και στη Συνδιάσκεψη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.  Στη Συνδιάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ιταλού Υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών Maurizio Martina και του Υφυπουργού Andrea Olivero, συμμετείχαν επίσης Υπουργοί και εκπρόσωποι από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν, αφορούσαν τόσο στον αμπελοοινικό τομέα όσο και στην κατάσταση της αγοράς στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

Ο κ. Κασίμης, στην τοποθέτησή του για τον αμπελοοινικό τομέα, αναφέρθηκε στη σημαντικότητά του όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά συνολικά για την Ε.Ε δίνοντας έμφαση στη δυναμική και τις εξαγωγικές προοπτικές του οίνου.  Επισήμανε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί ο ευρωπαϊκός οινοπαραγωγικός τομέας ακόμη πιο ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα απέναντι στις νεοαναδυόμενες οινοπαραγωγές χώρες, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τα συμφέροντα των ευρωπαίων παραγωγών και με σεβασμό στην οινοποιητική παράδοση και στην ποιότητα και αυθεντικότητα των ευρωπαϊκών οίνων. Τόνισε την ανάγκη, η διείσδυση σε νέες αγορές τρίτων χωρών να συνδυάζεται με συμφωνίες της Ε.Ε. με τις χώρες αυτές οι οποίες θα διασφαλίζουν ευνοϊκά δασμολογικά καθεστώτα για τους ευρωπαϊκούς οίνους και προστασία των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ από σφετερισμούς των ονομασιών τους.

Όσον αφορά στον τομέα των οπωροκηπευτικών, ο κ. Κασίμης επισήμανε την σημαντικότητά του στην αγροτική ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας μας αλλά και της Ε.Ε. και αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα μέτρα για την επιπλέον στήριξη του τομέα σε επίπεδο Ε.Ε., τα οποία ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου έχει καταθέσει και υποστηρίξει κατά τις συζητήσεις που έγιναν για το θέμα στα τελευταία Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.