Η πρόταση της Ελλάδας για το πρόσθετο «πακέτο» των 3,6 δισ. (upd)

Νέα «φόρμουλα» προκειμένου να υπερπηδηθεί το εμπόδιο της προληπτικής επιβολής πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ κατέθεσε η ελληνικής κυβέρνηση στους Θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει ότι την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με το που θα δημοσιεύονται τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και την Eurostat, o υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων έναντι των στόχων (1,75% πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018).

Η διάταξη, θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς.

Προκειμένου να μην δεσμευτεί η ελληνική πλευρά ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών –κάτι που παραπέμπει ευθέως σε μειώσεις μισθών στο δημόσιο αλλά και συντάξεων- η ίδια διάταξη προτείνεται να εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων (δηλαδή επιβολή πρόσθετων φόρων).

Με τη συγκεκριμένη πρόταση, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα αποφύγει την υποχρέωση να κατονομάσει τώρα (πόσο μάλλον να ψηφίσει) μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα οποία λόγω του ποσού θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πρόταση ουσιαστικά πληροί τις απαιτήσεις του Eurogroupπου ζήτησε νομοθέτηση, αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση, ουσιαστικά προτείνεται να «εμπλουτίσει» την ακόλουθη πρόβλεψη του μνημονίου:

«Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα (σ.σ αναφέρει τον Οκτώβριο του 2016) αν κριθούν αναγκαία για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018. Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν τις αμυντικές δαπάνες, την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Νωρίτερα η Ναυτεμπορική έγραφε:

Και σήμερα Μεγάλη Τρίτη συνεχίζεται η προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Αθήνας και Θεσμών στο θέμα του μηχανισμού εκείνου των έξτρα και υπό αίρεση μέτρων που αφενός θα διασφαλίζει το ΔΝΤ ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% το 2018 αφετέρου θα είναι συμβατός με τη νομοθεσία.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή, μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο naftemporiki.gr σημείωσε ότι «δεν υπήρξε ακόμη κατάληξη στο θέμα των προληπτικών μέτρων» και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αν και εφόσον υπάρξει κατάληξη -«έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα υπάρξει συμφωνία», σημειώνει η ίδια πηγή, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ θα συγκαλέσει το Eurpogroup για τη Μεγάλη Πέμπτη.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε χθες και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ η οποία δήλωσε πως το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης θα γίνει μόνο εάν  υπάρξει επαρκής πρόοδος ενώ δεν αναφέρθηκε στη μορφή που θα πάρει το πακέτο των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε άγνοια για το εάν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, μιλώντας σε συνέδριο  στο Βερολίνο.

Χθες το μεσημέρι πάντως ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με το κύριο όγκο των ερωτήσεων από πλευράς των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να αφορά στο έξτρα πακέτο μέτρων και το ενδεχόμενο να έρθει κι αυτό προς ψήφιση στη Βουλή.

Το θέμα συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτενώς και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το πρωί. Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως αποκλείουν να έρθει στη Βουλή το εν λόγω «πακέτο» μέτρων και όπως τονίζουν χαρακτηριστικά το μόνο που θα έρθει στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα είναι το νομοσχέδιο για ασφαλιστικό και φορολογικό στη βάση της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικό στέλεχος σύμμαχος η Κομισιόν είναι πιο κοντά στην ελληνική πρόταση για θέσπιση ενός αυτόματου «φρένου» δαπανών, για την κάλυψη του έξτρα «πακέτου»  μέτρων ύψους 2%, ωστόσο το κλίμα εντός του Eurogroup «είναι διαφορετικό».

Πηγή: Ναυτεμπορική