Συνδέουν την αξιολόγηση με το φορολογικό των αγροτών οι δανειστές

Συνδέουν την αξιολόγηση με το φορολογικό των αγροτών οι δανειστές

Προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία μετατίθεται για το Φεβρουάριο, θεωρούν οι δανειστές τη νομοθέτηση των αλλαγών στη φορολόγηση των αλλαγών αλλά και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου που μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι θεσμοί ελπίζουν «σε σοβαρές συζητήσεις για τις συντάξεις, τη φορολογία των αγροτών και τα δημοσιονομικά μέτρα του 2016». Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι «η επίδραση του συνταξιοδοτικού και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ θα συνυπολογιστούν, όπως και η γενικότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» καθώς «επηρεάζουν τη ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές μεταβιβάσεις».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι, λόγω των Χριστουγέννων, δεν φαίνεται πιθανό η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως έχει γράψει το ypaithros.gr, το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών έχει μετατεθεί για τις αρχές Ιανουαρίου μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα, όπως συμφώνησαν στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και το ασφαλιστικό.

Προθεσμία έως 11 Δεκεμβρίου για τα προαπαιτούμενα

Πέραν αυτών, όπως αποκάλυψε ο αξιωματούχος, το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα ζητήσει από την Ελλάδα να ολοκληρώσει έως τις 11 Δεκεμβρίου τη διαδικασία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της δεύτερης λίστας, ώστε την επόμενη (και τελευταία εργάσιμη εβδομάδα) να γίνει η εκταμίευση του 1 δισ. που απομένει από την απόφαση της 14ης Αυγούστου.

Πρόσθεσε ότι αν το 1 δισ. της υπό – δόσης δεν εκταμιευθεί έως τα τέλη Δεκέμβρη δε θα χαθεί αλλά θα επιστρέψει στο «καλάθι» του ελληνικού δανείου και θα παραμένει διαθέσιμογια εκταμίευση μαζί με τις επόμενες δόσεις.

Σε σχέση με το υπόλοιπο πρόγραμμα εξήγησε ότι φέτος θα τελειώσει το 2ο πακέτο των προαπαιτούμενων, η δόση και η ανακεφαλαιοποίηση. Η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει με προκαταρκτικές συζητήσεις ήδη από τον Δεκέμβριο.

Γιάννης Τσατσάκης