ΣΥΡΙΖΑ: Πότε θα υπογραφεί η ΚΥΑ για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στη χώρα μας;

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την αναμενόμενη (εδώ και περίπου 2 χρόνια) κατάθεση της σχετικής ΚΥΑ για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στη χώρα μας.

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

Στις 20 Μαρτίου 2013 δημοσιεύθηκε ο νόμος 4139/2013 “Περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις” σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις που θα έθετε σχετική ΚΥΑ, η καλλιέργεια της κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης και η εμπορία των προϊόντων της στην Ελλάδα. Δυστυχώς, και παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη χαθεί τρεις καλλιεργητικές περίοδοι, η σχετική ΚΥΑ δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χορηγηθούν άδειες για την ανάπτυξη της εν λόγω καλλιέργειας και η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας να στερείται των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών ωφελειών που αυτή προσφέρει.

Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χιλιάδων αγαθών τα οποία ανάγονται σε ένα τεράστιο εύρος βιομηχανικών κλάδων (τρόφιμα, κλωστοϋφαντουργία, καλλυντικά, κατασκευές- οικοδομή, χαρτοπολτός κ.α.). Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό των καλλιεργήσιμων εδαφών μέσω της αμειψισποράς, για την αποκατάσταση οικοσυστημάτων, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται καλλιέργεια αρνητικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας σε σχετική του μελέτη επισημαίνει πως η κλωστική κάνναβη μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών βάμβακος και αραβοσίτου στη χώρα μας, ιδιαίτερα εν όψη του 2019 που θα σταματήσει το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Η στρεμματική της απόδοση είναι μεγαλύτερη αυτής του βαμβακιού ενώ το κόστος απόληψης των ινών με τεχνολογία και εξοπλισμό νέας γενιάς είναι έξι φορές μικρότερο.

Κατά συνέπεια η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την απασχόληση, τους παραγωγούς, τους μεταποιητές, αλλά και το κράτος μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Το θέμα της καθυστέρησης έκδοσης της ΚΥΑ είχε επισημανθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν, με σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του 2014 προκειμένου να μην χανόταν και η καλλιεργητική περίοδος του 2015, χωρίς όμως να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις από πλευράς της προηγούμενης κυβέρνησης.

  • Επειδή ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί ήδη από το 2013.
  • Επειδή η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό στήριγμα της ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα.
  • Επειδή κάθε καθυστέρηση πλήττει τόσο την αγροτική παραγωγή όσο και την εθνική οικονομία συνολικά.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πότε θα υπογραφεί η ΚΥΑ με την οποία θα οριστούν οι όροι και προϋποθέσεις καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης στη χώρα μας
  2. Ποιες κινήσεις έχουν γίνει κατά το τελευταίο έτος προς αυτήν την κατεύθυνση

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γιαννακίδης Στάθης
Ακριώτης Γεώργιος
Βαγενά Άννα
Βράντζα Παναγιώτα
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
Δημητριάδης Δημήτρης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θελερίτη Μαρία
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Εύη
Κατριβάνου Βασιλική
Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα
Λάππας Σπυρίδων
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μπγιάλας Χρήστος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στέφος Ιωάννης
Στογιαννίδης Γρηγόρης
Τσόγκας Γεώργιος
Ψυχογιός Γεώργιος