Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δήμων Λέσβου και Βαρκελώνης

Τη Βαρκελώνη επισκέφθηκε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, προκειμένου με τη δήμαρχο της πόλης να υπογράψουν σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας, μεταξύ των δύο δήμων.

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δήμων Λέσβου και Βαρκελώνης

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Γαληνός «προοπτική μας, η ενδυνάμωση της εικόνας της Λέσβου στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας του δήμου για την ενδυνάμωση και τη στήριξη του τουρισμού».

Έπειτα από τις προκαταρκτικές επαφές που έγιναν πριν από δυο μήνες στη Λέσβο, το σύμφωνο υπογράφηκε στο δημαρχείο της Βαρκελώνης. Αποτελεί και την έναρξη μιας νέας στρατηγικής σημασίας συνεργασίας, που βασίζεται σε τρεις άξονες. Τον πολιτικό, τον περιβαλλοντικό και τον τουριστικό – πολιτιστικό άξονα. Στόχος είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η βοήθεια σε όλους τους παραπάνω άξονες με συγκεκριμένες δράσεις.

O δήμαρχος Λέσβου συναντήθηκε επίσης με αντιπροσώπους του δικτύου Μεσογειακών πόλεων Medcities, μέλος του οποίου είναι και η πόλη της Βαρκελώνης, και εξετάσθηκε το ενδεχόμενο ένταξης της Λέσβου σε αυτό. Παράλληλα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας καθαριότητας όπου ενημερώθηκε σχετικά από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. 

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο του ιδρύματος Barcelona F.C Foundation, όπου τέθηκαν οι βάσεις για στενή συνεργασία στο πλαίσιο της επικοινωνιακής καμπάνιας της ομάδας της Βαρκελώνης, κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Παράλληλα, εξετάσθηκε η ανάπτυξη κοινών δράσεων ανάμεσα στην ομάδα και το Δήμο Λέσβου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά κυρίως τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας του νησιού, που έχει ανταποκριθεί με υποδειγματικό τρόπο σε αυτή την κρίση. Σημειώνεται ότι στον πολιτικό άξονα του συμφώνου συνεργασίας του δήμου Λέσβου με τον δήμο Βαρκελώνης προβλέπεται και η διερεύνηση της δυνατότητας μετακίνησης προσφύγων απευθείας από τη Λέσβο στη Βαρκελώνη, όπου έχει δημιουργηθεί μια υποδειγματική δομή φιλοξενίας, η οποία παραμένει ανενεργή. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ