Αυστηρότερες τελικά οι ποινές για παρακώλυση συγκοινωνιών (αγροτικά μπλόκα);

Αύξηση αντί για μείωση ποινών (όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την ψήφιση του νόμου) φέρνει τροπολογία για τα αγροτοδικεία

Έκλεισαν το δρόμο οι αγρότες στο Αργυροπούλι

Τις ποινές φυλάκισης που προβλέπονται για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών άλλαξε η κυβέρνηση με τροπολογία που πέρασε με τροπολογία στο Σύμφωνο Συμβίωσης το οποίο και ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Βάσει του νέου άρθρου του Ποινικού Κώδικα, θα τιμωρείται και η παρεμπόδιση των συγκοινωνιών στις εθνικές οδούς με φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Η ίδια ποινή θα αφορά και την παρεμπόδιση αμαξοστοιχιών, αεροπλάνων, λεωφορείων κ.ο.κ., από φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, που ίσχυε έως σήμερα.

Μάλιστα, όπως προβλέπεται στη διάταξη, η παρεμπόδιση «είχε σημαντική διάρκεια», η ποινή φυλάκισης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία χρόνια.

Ειδικότερα, με το άρθρο 27 του νομοσχέδιου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα τροποποιείται ως εξής:

«1. Όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητοδρόμου, σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου που προορίζονται για κοινή χρήση τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος.

Αν η πράξη της παρ. 1 είχε σημαντική διάρκεια επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι τρία έτη.

Αν η πράξη της παρ. 1 ήταν ασήμαντη, ιδίως αν ήταν μικρής έκτασης ή διάρκειας επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι έξι μηνών».

Άλλα έλεγαν πριν την ψήφιση του νόμου

Να σημειωθεί ωστόσο ότι πριν τη ψήφιση του νόμου το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι θα μειωθούν οι ποινές. Μάλιστα η Σερραία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή με δελτίο τύπου ανακοίνωνε ότι επιτέλους με διάταξη που πέρασε στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης δίνεται λύση στο πρόβλημα των αγροτών με τα αγροτοδικεία και επιτέλους υλοποιείται μια προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με χθεσινή της ανακοίνωση, όμως, η Λαϊκή Ενότητα αναφερόμενη στην συγκεκριμένη διάταξη, αποκαλύπτει ότι αντί να μειωθούν οι ποινές για τους παραβάτες, αυξήθηκαν στα 3 χρόνια.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΛΑΕ:

«Η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή της κατρακύλα που αναπόφευκτα συνοδεύεται και από την ανάλογη πρόθεση καταστολής των κοινωνικών και εργατικών αντιστάσεων, δεν θα μας πτοήσει!», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Αναλυτικά: «Η διεύρυνση της ποινικοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων δεν θα μας πτοήσει! Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, η αυτοπροσδιοριζόμενη ως “αριστερή” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσει ένα “δώρο” για τα κινήματα αντίστασης στα μνημόνια: Μέσα στο νόμο που, επιτέλους, εντάσσει στο σύμφωνο συμβίωσης τα ομόφυλα ζευγάρια, περιλαμβάνει διάταξη με την οποία τιμωρεί με ποινές φυλάκισης από ένα έως τρία έτη όποιον “με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητοδρόμου, σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου που προορίζονται για κοινή χρήση”. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει, μέσα σε ένα άσχετο κατά τα άλλα νομοθέτημα, την βαρύτατη ποινικοποίηση των κινηματικών δράσεων, που όφειλε να καταργήσει. Αντί αυτής της κατάργησης, εντάσσει ρητά στο νόμο, ως επιπλέον στοιχείο του προϋπάρχοντος, την ποινικοποίηση της παρεμπόδισης της λειτουργίας αυτοκινητοδρόμου, στοιχείο που παραπέμπει ευθέως στην δυνατότητα ποινικοποίησης των διαδηλώσεων και κινηματικών παρεμβάσεων που γίνονται σε δρόμους, “φωτογραφίζοντας” ιδίως κινητοποιήσεις σε διόδια, λεωφορεία κλπ. Είναι προφανές ότι γνωρίζει τις αντιδράσεις που θα πυροδοτήσουν οι μνημονιακές πολιτικές της κοινωνικής εξαθλίωσης που εφαρμόζει, και γι’ αυτό προετοιμάζεται ανάλογα. Η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή της κατρακύλα που αναπόφευκτα συνοδεύεται και από την ανάλογη πρόθεση καταστολής των κοινωνικών και εργατικών αντιστάσεων, δεν θα μας πτοήσει!»