ΤΕΙ Ηπείρου: Το ελληνικό ριγανέλαιο στην Κίνα

Παράπλευρες …ωφέλειες για τα ελληνικά αρωματικά φυτά είχε το ερευνητικό πρόγραμμα για το «πράσινο χοιρινό», καθώς, όπως φαίνεται, άνοιξε νέους δρόμους εξωστρέφειας για την εγχώρια παραγωγή.

Το ελληνικό ριγανέλαιο στην Κίνα

Η στενή συνεργασία του ΤΕΙ Ηπείρου με το κινεζικό Πανεπιστήμιο, Huazhong Agricultural University, για τις ανάγκες του προγράμματος, αποτέλεσε τη «γέφυρα» για την εξαγωγή ελληνικών αρωματικών φυτών στην Κίνα. Μάλιστα, σήμερα, όπως τόνισε στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου, κ. Γιάννης Σκούφος, χάρη στο πρόγραμμα, το 50% της ελληνικής παραγωγής σε ριγανέλαιο εξάγεται στην Κίνα.

Πέραν από την εξαγωγική δυναμική, το Πρόγραμμα δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Σκούφο, τον δρόμο για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτησή της από την εισαγόμενη σόγια, που χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων, αντικαθιστώντας ένα τμήμα της με ελληνικές πρώτες ύλες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, άλλωστε, μετρήθηκαν ακριβώς οι επιπτώσεις της τροποποίησης της διατροφής των ζώων με την προσθήκη εκχυλισμάτων ελληνικών αρωματικών φυτών (αιθέριο έλαιο ρίγανης, δάφνης και φασκόμηλου) και ελληνικών ορυκτών γαιών, με εντυπωσιακά αποτελέσματα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τελικού προϊόντος.