Aπό το κόσκινο των θεσμών η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό των αγροτών

Στην τελική ευθεία βάζει τη συζήτηση για το ασφαλιστικό η άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με χρονικό ορίζοντα το τέλος Μαρτίου οπότε και, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, θα πρέπει «πάσει θυσία» να έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Με την επιστροφή του κουαρτέτου αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τα δύο κύρια θέματα τριβής που δεν είναι άλλα από τις περικοπές των συντάξεων και τις βελτιωτικές προτάσεις όσον αφορά το ύψος των εισφορών για επαγγελματικές ομάδες όπως οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης που η ελληνική πλευρά έχει οριοθετήσει στα 384 ευρώ, όμως οι δανειστές θεωρούν ότι πρέπει να πάει παρακάτω.

Όπως είχε γράψει το ypaithros.gr, οι θεσμοί αντιδρούσαν εξαρχής στη χορήγηση πλήρους εθνικής σύνταξης στους ήδη συνταξιούχους αγρότες αλλά και σε αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν. Αυτή η απαίτηση φαίνεται να ικανοποιείται εν μέρει από την «ενδιάμεση» πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει μειωμένη σύνταξη στους αγρότες έναντι μειωμένων εισφορών (16% έναντι 20% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, εφόσον το επιλέξουν).

Ανοιχτά φαίνονται να είναι και τα κλιμάκια των δανειστών απέναντι στην πρόταση για προσωρινή –για μια πενταετία- εξαίρεση του ΟΓΑ από το νέο ενιαίο φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ), δεδομένου ότι και στο Μνημόνιο δε γίνεται σαφής αναφορά στην ενσωμάτωση του ταμείου αγροτών και κτηνοτρόφων στο νέο «υπερ-ταμείο». Θα πρέπει βεβαίως να συγκεκριμενοποιηθεί ο εσωτερικός βηματισμός για την αύξηση των εισφορών (δηλαδή το ποσοστό αύξησης κατ’ έτος των εισφορών) μέχρι το 2021 , κάτι για το οποίο το υπουργείο Εργασίας δεν έχει καταλήξει μέχρι στιγμής σε μια τελική πρόταση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πλαίσιο του ασφαλιστικού, ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για τις περικοπές των συντάξεων. Η ελληνική πλευρά έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για μείωση των επικουρικών συντάξεων (κλιμακωτές περικοπές σε όσες ξεπερνούν τα 170 ευρώ) ενώ εμφανίζεται διατεθειμένη να βάλει χαμηλότερα το πλαφόν και για τις πολλαπλές συντάξεις (2000 ευρώ αντί για 2700 ευρώ) προκειμένου να «σώσει» τις κύριες συντάξεις. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να αποκλεισθούν περικοπές σε συντάξεις άνω των 1.200 ή 1.500 ευρώ, κάτι το οποίο εμμέσως άφησε να εννοηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον Ενικό».