Το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ αναμένεται να συρρικνωθεί έως το 2020

Η παγκόσμια ζήτηση για το αργό που παράγουν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ θα είναι χαμηλότερη το 2020 συγκριτικά με το 2016, καθώς η προσφορά από ανταγωνιστές αποδεικνύεται περισσότερο ανθεκτική απ’ ό,τι αναμενόταν.

Μειωμένο το μερίδιο του ΟΠΕΚ ως το 2020

Σύμφωνα με τις Παγκόσμιες Προβλέψεις Πετρελαίου για το 2015 του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), η ζήτηση για το αργό που παράγουν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ θα φθάσει τα 30,70 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2020, χαμηλότερα από τα 30,90 εκατ. βαρέλια το 2016.

Η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό εδώ και 18 μήνες και αυτήν την εβδομάδα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών στα 36,04 δολάρια το βαρέλι. Η μείωση έχει βοηθήσει να ενισχυθεί η μεσοπρόθεσμη χρήση του πετρελαίου, αν και ο ΟΠΕΚ είπε ότι το δέλεαρ των χαμηλών τιμών εν τέλει θα αποδυναμωθεί.

«Ο αντίκτυπος της πρόσφατης μείωσης των τιμών στη ζήτηση είναι περισσότερο εμφανής βραχυπρόθεσμα» ανέφερε στην έκθεση ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι. «Στη συνέχεια αποδυναμώνεται μεσοπρόθεσμα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές -από την οπτική γωνία του ΟΠΕΚ που τροφοδοτεί το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου- έχουν βελτιωθεί.

Στην αντίστοιχη έκθεση του 2014, η ζήτηση για το αργό που παράγουν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ αναμενόταν να μειωθεί στα 29,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2020.