Το παζάρι με το αφορολόγητο και τα εναλλακτικά σενάρια

Το παζάρι με το αφορολόγητο και τα εναλλακτικά σενάρια

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για το αφορολόγητο με τις δυο πλευρές να ετοιμάζονται για το κρίσιμο Eurogroup χωρίς, επί του παρόντος τουλάχιστον, να υπάρχει συμφωνία επί του θέματος αυτού.

Το ζήτημα αγγίζει και τους αγρότες καθώς, όπως έγραψαν πρόσφατα το ypaithros.gr και η «Ύπαιθρος Χώρα», με το νέο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, οι αγρότες θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2016 όπως και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Δηλαδή με συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φτάνουν μέχρι το 45% αλλά έχοντας παράλληλα και αφορολόγητο 9.100 ευρώ (που μεταφράζεται σε έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ). Κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο όριο αυτό επηρεάζει άμεσα και τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ώρα οχυρώνεται πίσω από τα 9.100 ευρώ, έχοντας θέσει εμμέσως στο τραπέζι ακόμα και ζήτημα παραίτησής του εφόσον παραβιαστεί αυτή η «κόκκινη γραμμή». Το ΔΝΤ επιμένει το όριο να πέσει στα 8.182 ευρώ ενώ η Κομισιόν, θέλοντας να εμφανίσει τον εαυτό τους σε ρόλο…διαιτητή, αντιπροτείνει μια συμβιβαστική λύση που προβλέπει σταδιακή μείωση του αφορολόγητου σε ορίζοντα τριετίας. Δηλαδή αφορολόγητο 9.090 ευρώ για τα εισοδήματα του 2016,  αφορολόγητο 8.636 ευρώ για τα εισοδήματα του 2017 και αφορολόγητο 8.182 ευρώ για τα εισοδήματα του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες από την πλευρά των δανειστών διαρρέεται μια ακόμα «συμβιβαστική» πρόταση που συναρτά το αφορολόγητο με τον αριθμό των παιδιών των φορολογούμενων. Ειδικότερα, γενικό (για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες) αφορολόγητο 8.900 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε τέκνο. Δηλαδή με 1 παιδί αφορολόγητο 9.000 ευρώ, με 2 παιδιά αφορολόγητο 9.100 ευρώ και με 3 παιδιά 9.200 ευρώ. Πρόταση που πάντως δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από την ελληνική πλευρά…