Το πρόβατο, ο λαγός και το μοσχάρι

γράφει ο Νίκος Λάππας

Πέρασαν 20 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου και πιο γνωστού προβάτου του πλανήτη, της Ντόλυ. Με εξαίρεση ένα μέρος από την επιστημονική κοινότητα, η αντίδραση της παγκόσμιας κοινής γνώμης ήταν συντριπτικά αντίθετη.

Η ΕΕ απαγόρευσε και συνεχίζει να απαγορεύει τη δημιουργία κλωνοποιημένων ζώων. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Κλίντον, απαγόρευσε την κρατική χρηματοδότηση των ερευνών.
Μάλλον, όμως, η απαγόρευση δεν αφορούσε και την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι ΗΠΑ προχώρησαν τόσο που, το 2008, το υπουργείο Γεωργίας έκρινε ότι η κατανάλωση κρέατος από κλωνοποιημένο ζώο είναι ασφαλής.

Έπρεπε τώρα να βρεθεί ο «λαγός» της υπόθεσης. Και βρέθηκε σε μία κινεζο-κορεάτικη επιχείρηση, που τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε την παραγωγή 100.000 μοσχαριών-κλώνων, που θα αυξηθούν σε ένα εκατομμύριο το έτος. Μαζί με αυτά θα παραχθούν άλογα κούρσας και κυνηγόσκυλα. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν σοβαρά διατροφικά σκάνδαλα, οι νεοφιλελεύθερες ιδέες και η επιστήμη συνεργάζονται για να θρέψουν τον αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη. Οργανώσεις πολιτών δήλωσαν ότι αν τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή, ας τα καταναλώσουν πρώτοι οι ηγέτες μας για μία δεκαετία.

Μέσα σε είκοσι χρόνια η Ντόλυ έγινε μοσχάρι. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι σύντομα θα γίνει και μπριζόλα στο πιάτο μας. Ήδη, πολλοί στις ΗΠΑ θεωρούν ότι το προϊόν όχι μόνο πρέπει να παραχθεί μαζικά, αλλά πρέπει να τεθεί και ως θέμα στις διεθνείς εμπορικές συνομιλίες.