Τσίπρας vs δανειστές: Τιμήστε την υπογραφή σας

Τσίπρας vs δανειστές: Τιμήστε την υπογραφή σας

Την πρωτοβουλία να αναλάβει την σύγκλιση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, εφόσον επιβεβαιωθεί η αδυναμία σύγκλισης Eurogroup, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup. Του ζήτησε, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup, ενώ ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προεδρεύει των Συνόδων της ΕΕ και είναι αρμόδιος για την σύγκλησή τους, τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να συναντηθούν για την Ελλάδα εντός ημερών για να αποφευχθεί νέα αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτηθεί.

«Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια ημερομηνία για συνεδρίαση του Eurogroup, όχι στο μακρινό μέλλον, σε ημέρες όχι εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση στο ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξαιτίας της εμμονής τους στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων – εγγυήσεων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Ενώ αναφέρουν πως η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Υπέρ της σύγκλησης ειδικής Συνόδου Κορυφής τάχθηκε ο επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζάνι Πιτέλα, ο οποίος με δήλωσή του στην ιστοσελίδα της ομάδας, μίλησε για εκβιασμό όσον αφορά στην απαίτηση για πρόσθετα μέτρα. Σημείωσε δε ότι αυτό θα σήμαινε πως «κάποια “γεράκια” θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή στην ιστοσελίδα της ομάδας ο επικεφαλής της ομάδας τονίζει:

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι κάποια “γεράκια” θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτόν τον εκβιασμό. Τα στοιχήματα είναι πολύ μεγάλα για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να εργαστούμε για να εμποδίσουμε την κρίση στην Ελλάδα στον δρόμο προς το βρετανικό δημοψήφισμα, ειδικά τώρα που – κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες- η Ελλάδα υπερ-απόδοσε στους στόχους του προϋπολογισμού του 2015.

Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει διέξοδο, παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει να ηγηθεί μίας ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μία δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει επιπλέον μία συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους».