Αυτό το άρθρο είναι 110 μηνών

Τσίπρας: Η Ελλάδα παλεύει να επιστρέψει η Ευρώπη στην ορθή λογική – Οριστική ρήξη με την διαπλοκή (upd)

06/03/2016
10'+ διάβασμα
tsipras-i-ellada-palevei-na-epistrepsei-i-evropi-stin-orthi-logiki-oristiki-rixi-me-tin-diaploki-upd-20721

Η τήρηση των συμφωνιών της Ε.Ε. για το προσφυγικό και η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες επανεισδοχής, θα είναι οι βασικές θέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ταυτόχρονα όμως ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά, τη ΝΔ αλλά και την διαπλοκή που, όπως είπε, θέλει την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας δεσμεύθηκε για συνέχιση της πολιτικής στο προσφυγικό που, όπως ανέφερε, αναδεικνύει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών, για οριστική ρήξη με την διαπλοκή, αλλά ταυτόχρονα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, υπογράμμισε ότι «η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, παρά την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την πλευρά μας».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μίνιμουμ συναίνεση των πολιτικών αρχηγών στο προσφυγικό, ταυτόχρονα, όμως, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι δυνάμεις εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν τις ίδιες θέσεις με την γερμανική ακροδεξιά.

Προσφυγική κρίση
 
Ειδικότερα, για την προσφυγική κρίση ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια κρίση που ξεπερνά το ανάστημα μιας χώρας ή μιας περιοχής και αλλάζει τα δεδομένα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε το έλλειμμα αλληλεγγύης, το έλλειμμα πολιτικής εμβάθυνσης και διαδικασιών για έγκαιρη λήψη και τήρηση των αποφάσεων, αλλά κυρίως το πολιτική έλλειμμα τονίζοντας ότι «η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε νευρική κρίση όχι γιατί δε δύναται να εντάξει στο κοινωνικό της ιστό τους πρόσφυγες της Συρίας».

Εξηγώντας τη θέση του αυτή, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση όχι για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας. Γιατί οι πολιτικές της λιτότητας όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν εκθρέψει το τέρας της ακροδεξιάς.Και γιατί η απόφαση διεύρυνσης με χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ αποδείχθηκε απόφαση ισχυρού ρίσκου. Διότι, πρόσθεσε, είναι άλλο η ισχυροποίηση της ακροδεξιάς και άλλο η ανάδειξή της σε κυβερνήσεις και διερωτήθηκε αν θα υπερισχύσει η Ευρώπη του φόβου και του ρατσισμού ή η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας , εκτιμώντας ότι η έκβαση αυτής της σύγκρουσης θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης για πολλά χρόνια.

Η αντίφαση αυτή, είπε ο κ. Τσίπρας,εθνική κυριαρχία έναντι των ανθρώπων, αλλά όχι έναντι του κεφαλαίου, εξηγεί τη στάση των τεσσάρων “χωρών του Βίζενγκραντ” που πρωτοστατούν και, μαζί με την Αυστρία, διεκδικούν να επιβάλουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση την πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες.
 
Το συμβούλιο αρχηγών

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή τόνισε ότι η χώρα μας ευρισκόμενη εξ αιτίας και της γεωγραφικής της θέσης στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα βιώνοντας με έντονο τρόπο και την οικονομική κρίση, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την κρίση ασφάλειας και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, υπερασπίζεται αξίες και παλεύει για την επιστροφή στη κοινή λογική. Αυτή η διεκδίκηση χρειάζεται ενιαία και εθνική στρατηγική, είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επισημαίνοντας ότι «πετύχαμε ακριβώς να διαμορφώσουμε την ελάχιστη αναγκαία εθνική στρατηγική επί τη βάσει των θέσεων της κυβέρνησης».
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ αναφέροντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «αποδέχτηκε μεν την ενιαία εθνική στρατηγική αλλά προσπάθησε για δικούς της λόγους, έξω από την αίθουσα, να διαστρεβλώσει καταστάσεις και γεγονότα ειδικά στο θέμα των προαναχωρησιακών κέντρων».
 
Η θέση της ΝΔ ότι η κυβέρνηση αρνείται να δημιουργήσει τέτοια κέντρα είναι απολύτως εσφαλμένη, άλλωστε ήδη λειτουργούν εδώ και πέντε μήνες, είπε ο κ. Τσίπρας διευκρινίζοντας ότι τα κέντρα αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπούν σε φυλακές ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα.
 
Καταλαβαίνω λοιπόν την ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να ισορροπήσει ανάμεσα στο ευρωπαϊκό προφίλ και στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό του από τον αντιπρόεδρό του και άλλους εκφραστές μιας ακροδεξιάς ρητορικής, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αλλά το εσωτερικό του πρόβλημα δε μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας.
 
Σταθερότητα
 
Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέχεια ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό και οι επιπτώσεις από τα πολλαπλά συμφέροντα που συγκρούονται στο χώρο της Μέσης Ανατολής αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας. Για να την αξιοποιήσουμε, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «χρειαζόμαστε πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα και αυτή τη σταθερότητα μόνο η δική μας κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει – και τη διασφαλίζει καθημερινά».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα βήματα αυτά δεν θα γίνουν σε συνθήκες γαλήνης αλλά με μεγάλες συγκρούσεις, με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, με την ολιγαρχία και την διαπλοκή, με το μιντιακό σύστημα και τμήματα της κρατικής γραφειοκρατίας που χάνουν τα προνόμιά τους λόγω της ανόδου της Αριστεράς στην εξουσία».

Η σύγκρουση έχει ξεκινήσει, είπε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και αυτή τη φορά νικητής θα είναι ο λαός».

Αξιολόγηση

Για την αξιολόγηση ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα ολοκληρωθεί, παρά την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την πλευρά μας.Και μιλώ για σύγκλιση, όχι για μονομερή προσχώρηση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

Δεν είμαστε εμείς, λοιπόν, απομονωμένοι στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η εμμονή του ΔΝΤ στη διαφωνία με τους αριθμούς σημαίνει, πλέον, διαφωνία με το ίδιο το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε. Δηλαδή, διαφωνία, όχι τεχνοκρατική, αλλά πολιτική και κάλεσε την ΕΕ να ζητήσει από όλους να σεβαστούν τη συμφωνία που συνυπέγραψαν στις 12 Ιουλίου 2015.
 
Διαπλοκή

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα συστημικά πολιτικοοικονομικά συμφέροντα και η οργανωμένη διαπλοκή, επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις για να πετύχουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Υπογράμμισε ότι «στον πόλεμο που υφίσταται η κυβέρνησή μας από τα διατεταγμένα μέσα ενημέρωσης, η μόνη απάντηση είναι ο καθημερινός, ειλικρινής διάλογος με το λαό. Με τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί την τελευταία πενταετία και εξακολουθούν να υποφέρουν».

Σημείωσε, επίσης, ότι «όσο η κυβέρνηση σταθεροποιεί την οικονομία, τόσο μαίνεται η διαπλοκή», ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφων και τη στάση της ΝΔ τόνισε:

«Προχωράμε, μαζί με την κοινωνία, και κάθε μέρα που περνά, αποδυναμώνουμε το ενιαίο κύκλωμα διαπλοκής και εκβιαστών του κοινού ποινικού δικαίου, που λειτουργούσε υπό την σκέπη της ΝΔ – πολιτική και οικονομική. Η οποία είναι ηθικά και πολιτικά απολύτως εκτεθειμένη. Και οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις στον ελληνικό λαό.
Διότι εμφανίζεται, πλέον, όχι μόνον ως πολιτικός εκπρόσωπος της διαπλοκής, αλλά και ως χρηματοδότης κοινών εκβιαστών. Ως ο συνδετικός κρίκος των δύο κυκλωμάτων – της διαπλοκής και της εκβίασης.
 
Είναι πια ξεκάθαρο, επισήμανε ότι η οριστική ρήξη της κυβέρνησής μας με τη διαπλοκή, με την ψήφιση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, απασφάλισε τη ΝΔ η οποία είχε προηγουμένως προσπαθήσει, με νύχια και με δόντια, να αποτρέψει το διαγωνισμό για την προκήρυξή τους, αρνούμενη να συναινέσει στη στελέχωση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Υπερασπίστηκε, όσο μπορούσε, την ασυδοσία των καναλαρχών. Δηλαδή, σ’ αυτόν τον τόπο, να πληρώνουν όλοι οι άλλοι, εκτός από εκείνους».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες θα είναι έτοιμη για διαβούλευση, το πολύ σε δεκαπέντε μέρες και πρόσθεσε ότι «όσα ρέστα τους έχουν απομείνει, ας τα παίξουν τώρα. Θα τα χάσουν κι αυτά».

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Σε εξέλιξη η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του κόμματος. 

Σε τρεις άξονες διαμορφώνεται η εθνική στρατηγική της Ελλάδας ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα. Συγκεκριμένα :

α) αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, β) προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και γ) δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν.

Βάσει των τριών αυτών αξόνων, που, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, συμφωνήθηκαν ως “κατ ελάχιστον εθνική στρατηγική” στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα κινηθεί η χώρα μας αύριο στην Σύνοδο Κορυφής.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής θα επιδιώξει την άμεση έναρξη διαδικασίας μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σύνορα στην Ειδομένη παραμένουν κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται.

“Η Ελλάδα παλεύει να επιστρέψει η Ευρώπη στον ορθό λόγο, στην ορθή λογική” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος συνειδητοποιεί ότι ορισμένες επιλογές, όπως οι στρατιωτικές επεμβάσεις, δεν έχουν πλέον επιπτώσεις μόνο στα κράτη της Μ. Ανατολής, αλλά επηρεάζουν την ίδια την καρδιά της Ευρώπης. Ανέφερε ότι η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στην λιτότητα και τα κλειστά σύνορα, προσθέτοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.
 
Σημείωσε δε ότι ο λόγος περί “κυριαρχίας” αφορά τους πρόσφυγες, αλλά δεν αφορά την λιτότητα, ενώ τόνισε ότι η πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες είναι εκτός του πλαισίου της Συνθήκης της Γενεύης.

Υπογράμμισε ότι με την στάση της Ελλάδας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, η χώρα κατάφερε να μην απομονωθεί, αλλά και να θέσει τέρμα σε κάθε συζήτηση για την Συνθήκη Σένγκεν.
 
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η συζήτηση περί εξόδου ή διάλυσης της Συνθήκης Σένγκεν αποσκοπούσε στην συγκάλυψη προειλημμένων αποφάσεων, προσθέτοντας ότι με την στάση μας “πήραμε το ψωμί από το στόμα” εκείνων, όπως το ΕΛΚ που ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και εκείνων των ομοϊδεατών τους στο εσωτερικό που ήθελαν να ρίξουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, (ευρισκόμενοι) και σε πλήρη σύμπνοια με τα ΜΜΕ της διαπλοκής “που παίζουν τα ρέστα τους ενόψει της αξιολόγησης”.
“Θα διαψευστούν ακόμα μια φορά” είπε ο πρωθυπουργός.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: