Τυνήσιος στο τιμόνι του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC)

Ο Τυνήσιος Abdellatif Ghedira επιλέχθηκε ως ο νέος Εκτελεστικός Διευθυντής που διαδέχεται τον αποχωρούντα Jean Luis Barjol.

Τυνήσιος στο τιμόνι του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC)

Η θητεία του θα διαρκέσει από 1/1/2016 έως 31/12/2019. Πρόκειται για μία θέση με μεγάλες ευθύνες και αρμοδιότητες – το IOC μαζί με την Ε.Ε. διευθύνουν την παγκόσμια ελαιοκομία- η οποία όμως απολαμβάνει υψηλού μισθού περί τις 200.000 € ετησίως και καθεστώτος εν ενεργεία πρέσβη.

Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Τυνησίας καθώς ο συναγωνισμός ήταν ιδιαίτερα σκληρός. Για αυτό παρενέβη ακόμη και ο σημερινός Πρωθυπουργός Habbib Essid είχε διατελέσει Πρόεδρος του IOC κ γνωρίζει «πρόσωπα και πράγματα».

Όμως και ο νέος Εκτελεστικός Διευθυντής είναι ένα έμπειρο στέλεχος γιατί διετέλεσε Πρόεδρος του Τυνησιακού Εθνικού Συμβουλίου Ελαιόλαδου κ ιδιαίτερος διευθυντής του γραφείου του υπουργού Γεωργίας. Όλα αυτά δείχνουν την πολιτική μιας σοβαρής χώρας με ικανά στελέχη που σιγά σιγά εκπαιδεύονται και προωθούνται σε καίριες θέσεις.

Οι άλλοι δύο συν διεκδικητές της θέσης, μία Ισπανίδα και ένας Ιταλός, αναμένεται να επιλεγούν ως οι δύο αναπληρωτές διευθυντές τον Μάρτιο 2016.

Από την Ελλάδα δεν υποβλήθηκε ούτε καν μία υποψηφιότητα, ενώ δεν διαθέτει ούτε ένα – έστω χαμηλόβαθμο υπάλληλο- στον υπηρεσιακό μηχανισμό του IOC.

Ο αποχωρών Jean Luis Barjol μετά από μία κατά τη γενική ομολογία επιτυχή θητεία επανέρχεται στο γαλλικό διπλωματικό σώμα όπου ανήκει και θα αναμένει τη νέα τοποθέτησή του σε κάποιο στρατηγικό πόστο.

Βασίλης Ζαμπούνης