Υπό κατάληψη ο ΟΓΑ από τους εργαζομένους 

Απαντήσεις από ΟΓΑ για τις κατασχέσεις στα οικογενειακά επιδόματα

Σε συμβολική, προειδοποιητική κατάληψη της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΓΑ στην Αθήνα προχώρησαν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, αντιδρώντας στις προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Η κατάληψη ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πλήρη εξαφάνιση του αγροτικού κόσμου και της ελληνικής υπαίθρου, που θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του σχεδίου που προωθείται, μέρος του οποίου είναι και η κατάργηση του ΟΓΑ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων ΟΓΑ  «η κυβέρνηση, με επιλεκτική και «δημιουργική» παρουσίαση στοιχείων και αριθμών, πεισματικά επιμένει να μας επιβάλλει να ενστερνιστούμε την άποψη ότι είναι «σωτηρία» της κοινωνικής ασφάλισης η χαμερπής επιβίωση χαμηλότερων παροχών που θα αποδίδονται σε λιγότερους και με καταβολή υψηλότερων εισφορών». Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν στην ανακοίνωση «ο  δίκαιος αγώνας των αγροτών, κτηνοτρόφων αλιέων, μελισσοκόμων και άλλων ασφαλιζόμενων στον ΟΓΑ εργαζόμενων στην ύπαιθρο και στον πρωτογενή τομέα συναντά τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών, επιστημόνων, μισθωτών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και άνεργων και ανασφάλιστων όλης της χώρας.»

Σύμφωνα με τους εργαζομένους στον ΟΓΑ:

– το προσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση γκρεμίζει την κοινωνική ασφάλιση. Το κράτος αποσύρεται επισήμως από τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλειας, αναγνωρίζει ως υποχρέωσή του μόνο την κάλυψη του πληθυσμού με προνοιακού χαρακτήρα παροχές.

– Η υποκριτική επίκληση της μη βιωσιμότητας του συστήματος, παραβλέποντας και μην αποκαθιστώντας τη διαχρονική καταλήστευση των εισφορών των εργαζομένων (άτοκες καταθέσεις, χρηματιστηριακή φούσκα, δομημένα ομόλογα, PSI) κρύβει επιμελώς την καταβαράθρωση των παροχών που θα δίνονται στις επόμενες γενιές, χωρίς να τη γλιτώνουν οι ήδη συνταξιούχοι.

– Αποσιωπάται ότι καμιά τρόικα δεν έχει ζητήσει την κατάργηση του Οργανισμού. Άλλωστε, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο αγροτικός κόσμος και ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερο τρόπο και χωριστούς ασφαλιστικούς φορείς.

– Η εκτίναξη των εισφορών ακόμη και στα επίπεδα του 300% θα οδηγήσει σε πραγματική αδυναμία καταβολής τους μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων, φέρνοντας ως τελικό αποτέλεσμα την εξάλειψη της πρωτογενούς παραγωγής όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

– Οι μισές αλήθειες για το ύψος της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει ο ΟΓΑ καταλήγουν να είναι ολόκληρα ψέματα, αφού δεν μπορεί να υποστηριχθεί με σοβαρότητα ότι ο νέος φορέας θα συνεχίσει να πληρώνει (και μάλιστα αυξημένες!) τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις των αγροτών και άλλων συνταξιούχων του Οργανισμού, επιτυγχάνοντας όμως ταυτόχρονα και μείωση της σχετικής δαπάνης.

– Ο λεγόμενος ΕΦΚΑ είναι ένα κακοσχεδιασμένο γραφειοκρατικό τερατούργημα, που, αν και όποτε καταφέρει να λειτουργήσει, θα φέρει μόνο επιδείνωση της, ήδη προβληματικής λόγω υποστελέχωσης, εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

– Όλα τα παραπάνω, κατατείνουν τελικά στην εμπέδωση του επί μακρόν καλλιεργημένου ελλείμματος εμπιστοσύνης, προσθέτοντας νέα κίνητρα για εισφοροδιαφυγή και «μαύρη εργασία», συμβάλλοντας περαιτέρω στο φαύλο κύκλο της «μη βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος.

Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι στον ΟΓΑ ζητούν:

– Απόσυρση των αντιασφαλιστικών προτάσεων της κυβέρνησης ΤΩΡΑ.

– Εγκατάλειψη του σχεδίου για τη δημιουργία του ασφαλιστικού Φρανκενστάιν (ΕΦΚΑ).

– Παύση της προσπάθειας πρόκλησης κοινωνικού αυτοματισμού ΤΩΡΑ.

– Επιστροφή ΟΛΩΝ των κλεμμένων αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων ΤΩΡΑ.

– Εξάλειψη της εισφοροδιαφυγής / εισφοροαποφυγής και, αντίστοιχα, της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής.

– Σαφής περιγραφή των πόρων που θα στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα.

– Καμία επιπλέον μείωση σε συντάξεις και παροχές σε νέους και παλιούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Οι παροχές που λαμβάνουν όσοι επί χρόνια εκπληρώνουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις είναι αδιαπραγμάτευτες.

– Καμία επιπλέον αύξηση στις εισφορές. Οι γενικευμένες αυξήσεις εισφορών που σχεδιάζονται δεν πρόκειται να εισπραχθούν, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταβληθούν.

– Αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών (όπως των εργαζομένων στην πρωτογενή παραγωγή και την ύπαιθρο εν γένει, αλλά και άλλων) και ανάλογη ασφαλιστική τους αντιμετώπιση.

Μελίνα Ζιάγκου