Χανιά: Εκδήλωση «γνωριμίας» μαθητών με την ελιά και το λάδι

Την ελιά και το λάδι «γνώρισαν» σήμερα περισσότεροι από 250 μαθητές από τα Χανιά που παρακολούθησαν την εκδήλωση ευαισθητοποίησης της νεολαίας για την ελιά και το ελαιόλαδο, που πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά και σχολικές μονάδες της περιοχής, και ήταν η τέταρτη που οργανώθηκε στην Κρήτη μετά από αυτές στο Πέραμα, στο Ηράκλειο και στη Γέργερη Ηρακλείου.

«Αυτό που διαπιστώνομε είναι ότι η νεολαία μας απομακρύνεται από τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής. Η καθημερινότητα έχει φέρει “το πλαστικό φαγητό”, και οι προσπάθειες που κάνουμε έχουν ως στόχο να ανατραπεί αυτή η τάση κυρίως για τα παιδιά», επισήμανε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλίας Ποντικάκης τόνισε ότι «με τις δράσεις αυτές ευελπιστούμε να γίνει κατανοητή η διατροφική αξία του ελαιολάδου, καθώς είναι πλέον κοινά διαπιστωμένο ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει σημαντικά και τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών μας».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν διάφορα πρωτότυπα θεατρικά δρώμενα που σχεδιάστηκαν και προετοιμάστηκαν από εκπαιδευτικούς του δημοτικού σχολείου Κολυμπαρίου και των νηπιαγωγείων Ταυρωνίτη και Σπηλιάς.

Εκτός από τα θεατρικά δρώμενα για την ελιά έγιναν και σύντομες εισηγήσεις σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου και τις αρνητικές των σπορελαίων στην υγεία των ενηλίκων και νέων.

Ακόμα, πραγματοποιηθήκαν εκθέσεις ζωγραφικής παιδιών, έκθεση συσκευασιών ελαιολάδου επιχειρήσεων τυποποίησης της περιοχής.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα παρασκευασμένα αποκλειστικά με ελαιόλαδο από ταβέρνα του δικτυού “Ελαιογευσίες”, αλλά και από μητέρες παιδιών που συμμετείχαν ενώ έγινε και απονομή επαίνων στα σχολεία που συνεργάσθηκαν στην εκδήλωση.

Τόσο η σημερινή εκδήλωση όσο και αυτές που είχαν προηγηθεί είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση της νεολαίας του νησιού για την υγιεινή, γευστική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου, την προώθηση κατανάλωσης ελαιολάδου αντί σπορελαίων στις επιχειρήσεις εστίασης την βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των παιδιών και ενηλίκων, μόνιμων κατοίκων και τουριστών του νησιού, την ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού στα αστικά κέντρα και στην ενδοχώρα και την προτίμηση και κατανάλωση τοπικών προϊόντων, και ενίσχυσης της απασχόλησης στο νησί.

Ο ΣΕΔΗΚ μάλιστα θέλοντας να ενισχύσει και να προβάλει το ελαιόλαδο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με την έκδοση δύο βιβλίων, που θα απευθύνονται το ένα σε παιδιά νηπιαγωγείου και Α’ δημοτικού και το άλλο σε μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού, στην παραγωγή ψηφιακού υλικού που θα απευθύνεται σε παΐδια δημοτικού και θα περιλαμβάνει e-book, CD και διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια. Τόσο τα βιβλία όσο και το ηλεκτρονικό υλικό θα εκδοθούν και στα Αγγλικά προκειμένου να διατεθούν σε παιδιά τουριστών σε συνεργασία με ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης προγραμματίζει να οργανώσει ειδικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με δήμους, σχολεία και άλλους φορείς σε διάφορα μέρη της Κρήτης.

Πηγή: ΑΠΕ