Χιλιάδες τροπολογίες ευρωβουλευτών για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ

Εργαζόμενος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ), μια υπηρεσία της ΕΕ με έδρα τις Βρυξέλλες, είναι το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό θεσμό.

Αντικείμενο ενδελεχούς συζήτησης αναμένεται να αποτελέσει το στρατηγικό σχέδιο για την ΚΑΠ το επόμενο διάστημα, καθώς περίπου 5.500 σχετικές τροπολογίες έχουν κατατεθεί από τους ευρωβουλευτές και έχουν ομαδοποιηθεί, με σκοπό να τεθούν το συντομότερο επί τάπητος.

Τόσο η Κομισιόν όσο και η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) προωθούν τις διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις πάνω στις τροπολογίες από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο πρέπει να έχει συμβεί πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις συνεδριάσεις του νέου Κοινοβουλίου. Λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη τον μεγάλο όγκο των τροπολογιών, εύλογα προκύπτει ένα ζήτημα χρόνου για τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η περιβαλλοντική συνιστώσα των νέων προτάσεων της ΚΓΠ, η σύγκλιση των πληρωμών και το ανώτατο όριο των πληρωμών συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών θεμάτων που θίγουν οι ενστάσεις των ευρωβουλευτών. Παρότι υπήρξαν έντονες πιέσεις για σύγκλιση των πληρωμών κατά 100% στη νέα ΚΑΠ, πηγές της ιρλανδικής «Independent» από το Κοινοβούλιο ισχυρίζονται ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η σύγκλιση της τάξης του 75% μέχρι το 2026.