Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το ν/σ για τις βοσκήσιμες γαίες

Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες. Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα στις 10:00 το πρωί στην ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων και των τροπολογιών του.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, τόνισε πόσο σημαντικό είναι το ν/σ τόσο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο (προκειμένου να αναρτηθούν τα προσωρινά δικαιώματα) όσο και μακροπρόθεσμα (ώστε να ξεκινήσει η σύνταξη των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης).

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία τόνισε μέσω των εκπροσώπων της στο Κοινοβούλιο ότι θα ψηφίσει επί της αρχής στο νομοσχέδιο και συμφωνεί ότι πρέπει να κλείσει το θέμα των βοσκοτόπων, αλλά διαφωνεί με επιμέρους θέματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τόσο αγροτικά όσο και εκτός του αγροτικού χώρου.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δόθηκε μεν η συναίνεση προφορικά επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά οι βουλευτές της στάθηκαν τόσο στο τέλος βοσκής και το διαχειριστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, όσο και στις διάφορες τροπολογίες – μέχρι στιγμής 16 – που εισέρχονται για ψήφιση μαζί με αυτό και είναι οι περισσότερες άσχετες με τα αγροτικά.

Από την πλευρά του Ποταμιού, ο Ιλχάν Αχμέτ πρότεινε να μην μειωθεί η ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ μόνο στην ελιά, όπως προβλέπει το ν/σ νομοσχέδιο, αλλά και στον καπνό, που είναι εθνικό προϊόν και υφίσταται μία από τις πιο υψηλές εισφορές στον ασφαλιστικό κανονισμό του Οργανισμού.

Η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ μίλησε για δασοκτόνο νόμο και για σχέδιο μεταφοράς των επιδοτήσεων από τους πολλούς μικροκτηνοτρόφους σε λίγους μεγαλοκτηνοτρόφους.