Ό,τι λάμπει είναι… Κύκλωπας

Ό,τι λάμπει είναι… Κύκλωπας

Στον παγκόσμιο διαγωνισμό Μonocultivar, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, το ελαιοτριβείο Κύκλωπας της Μάκρης συμμετείχε για πρώτη φορά και έλαβε δύο βραβεία, το ένα για το αγουρέλαιο Κύκλωπας, που έχει πετύχει πολλές διακρίσεις στην πολυετή κυκλοφορία του, και το άλλο για το βιολογικό, που κυκλοφορεί από πέρυσι και πέτυχε βαθμολογία 9,4 με άριστα το 10, άρα είναι ένα ελαιόλαδο αξιώσεων που μπορεί να συγκριθεί με τα καλύτερα παγκοσμίως.

Για την πρόεδρο της εταιρείας, Νίκη Κελίδου, που είναι η… μαμά της επιχείρησης, η ηθική ικανοποίηση που εισπράττουν είναι πολύ σημαντική. Θυμάται πως όταν κέρδισαν το πρώτο βραβείο, το 2008, στο φεστιβάλ ελαιόλαδου στην Αθήνα, οι υπόλοιποι δεν γνώριζαν ότι υπήρχε ελαιοπαραγωγή στον Έβρο. «Τώρα, είμαστε στον χάρτη με έντονα γράμματα. Νιώθουμε ηθική ανταμοιβή, όταν βραβεύεται η ποιότητά μας. Όταν δοκιμάζουν το προϊόν τόσοι γνώστες του ελαιολάδου και βραβεύεται με τόσο υψηλό σκορ, αποδεικνύεται ότι είμαστε σε καλό δρόμο και όσα εφαρμόζουμε στην πράξη είναι σωστά. Κάθε χρόνο δοκιμάζουμε νέες τεχνικές για την εξαγωγή και την καλλιέργεια του ελαιόλαδου, γιατί είμαστε ελαιοκαλλιεργητές δεύτερης γενιάς, με 10.000 ελαιόδεντρα της μοναδικής ποικιλίας της Μάκρης».

Η ποικιλία του βραβευμένου αγουρέλαιου «έχει έντονα αρώματα, δίνει τη φρεσκάδα του άγουρου καρπού και αυτό αρέσει πολύ», περιγράφει. Ελαιοποιείται πολύ νωρίς, μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, γιατί οι χειμώνες είναι πολύ ψυχροί, ενώ το βιολογικό προέρχεται από ελαιώνες που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις βιολογικές πρακτικές. Στις ετικέτες που κυκλοφορούν από το ελαιοτριβείο Κύκλωπας περιλαμβάνονται ελαιόλαδα φυσικά αρωματισμένα. «Ελαιοποιούμε ελιές μαζί με πορτοκάλι, λεμόνι, βασιλικό και τα ελαιόλαδα κυκλοφορούν στην τοπική αγορά και το εξωτερικό, σε συσκευασίες των 250 ml. Φέτος, βγάλαμε δύο νέες γεύσεις, τσίλι και σκόρδο, με σκόρδο από τη Βύσσα του Έβρου, που είναι ΠΟΠ».

Μαρία Αμπατζή