Στα 10 λεπτά φεύγουν τα όψιμα καρπούζια

Μπορεί το καρπούζι να ταυτίζεται με τις καλοκαιρινές διακοπές, όμως φέτος φαίνεται ότι οι περιοχές που δέχονται Έλληνες και ξένους επισκέπτες δεν το προτιμούν. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι άνθρωποι του χώρου, προσπαθώντας να εντοπίσουν το πρόβλημα στην απορρόφηση του καλοκαιρινού αυτού φρούτου. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, σε σύγκριση με προγενέστερες περιόδους είναι σημαντικά μειωμένες, άρα το πρόβλημα δεν είναι στη διάθεση του προϊόντος. Οι τιμές παραγωγού έχουν πέσει κάτω από τα 10 λεπτά και ήδη στην αγορά αρχίζουν να μπαίνουν οι όψιμες καλλιέργειες.

Ο κύκλος των χειμωνιάτικων φυτεύσεων σε θερμοκήπια χαμηλής κάλυψης σχεδόν έχει κλείσει και πολλές περιοχές της χώρας αρχίζουν να μπαίνουν στις φυτεύσεις της άνοιξης. Ο Παύλος Σελαγκούδης, παραγωγός καρπουζιού από το Μακρυχώρι Λάρισας, κάνει λόγο για ένα προϊόν που αυτή την εποχή βρίσκεται στα αζήτητα. Ο ίδιος μας εξηγεί ότι «ο τουρισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τις ποσότητες που παράγουμε, διότι οι επισκέπτες περιορίζονται μόνο στη βασική διατροφή και όχι στο φρούτο. Πουλάμε με 6 – 7 λεπτά το κιλό, σε μία τιμή όπου μόνο το συλλεκτικό κόστος φτάνει περίπου τα 3 λεπτά το κιλό».

Επίσης, ο κ. Σελαγκούδης μας ενημερώνει ότι προμηθεύει μεγάλα σούπερ μάρκετ και χονδρικές αγορές, ώστε να μπορέσει να πουλήσει το προϊόν του. Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποδόσεις ήταν καλές και κυμάνθηκαν από 8 έως 10 τόνους το στρέμμα.

μουδανια: Μειωμένη η ζήτηση, μειωμένος και ο τουρισμός

Ο Γρηγόρης Γερασιμίδης, από τα Νέα Φλογητά Μουδανίων Χαλκιδικής, κάνει λόγο για τον μειωμένο τουρισμό της περιοχής και τη χαμηλή απορροφητικότητα καρπουζιών αυτή την εποχή. «Πουλάω απευθείας ο ίδιος σε μανάβικα με χονδρική τιμή στα 25 λεπτά το κιλό, ώστε να έχω ένα καλύτερο αποτέλεσμα από το να τα δώσω στους εμπόρους ακόμα χαμηλότερα».

Ο κ. Γερασιμίδης καλλιεργεί 70 στρέμματα και απασχολεί σταθερά εργάτες γης, για όλο τον χρόνο, γιατί τους χρησιμοποιεί σε άλλες καλλιέργειες. «Με αυτόν τον τρόπο δεν αντιμετώπισα προβλήματα από την έλλειψη εργατών γης». Όπως τόνισε, οι πελάτες του προτιμούν τα μεγάλου μεγέθους καρπούζια από 10 κιλά και πάνω, γιατί τα πουλάνε με μεμβράνη σε ψυγείο.

Λάρισα: Τέλος Ιουλίου η συλλογή των όψιμων φυτεύσεων

Σε 15 ημέρες αναμένει τη συλλογή των καρπουζιών ο Νίκος Παυλονάσιος, από το Ανωχώρι Φαρσάλων. Υποστηρίζει ότι οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν την παραγωγή και, όπως δείχνει η εικόνα των καλλιεργειών, οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις θα είναι σχετικά μειωμένες σε σύγκριση με άλλες χρονιές. «Η μέση παραγωγή για τα δικά μας χωράφια είναι πάνω από 8 τόνους, αλλά οι φετινές αποδόσεις μπορεί να μην ξεπεράσουν ούτε τους 6 τόνους».

Επίσης, ο ίδιος κάνει λόγο για μειωμένες εκτάσεις καρπουζιών στην περιοχή του, την ώρα που η αύξηση στο κόστος παραγωγής «ξεπερνά τα 40% σε σύγκριση με πέρσι και δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στο εισόδημα. Αν αυτό το συνδυάσουμε και με τις χαμηλές τιμές, η χρονιά δεν δείχνει να είναι και η καλύτερη».

Φθιώτιδα: Καλή η εικόνα των καλλιεργειών

Για μία καλύτερη χρονιά σε σύγκριση με την περσινή κάνει λόγο ο Αχιλλέας Γκούρας, παραγωγός κηπευτικών από την Αταλάντη Λοκρίδας. Υπολογίζει ότι τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει η συλλογή του καρπουζιού στην περιοχή. «Έχουμε συνηθίσει στην απευθείας σπορά στο χωράφι με σπόρο καρπουζιού την άνοιξη και αναμένουμε στο τέλος του τρέχοντος μηνός την παραγωγή. Μπορεί οι αποδόσεις να είναι μικρότερες, αλλά το ποιοτικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο και σε αυτό στοχεύουμε περισσότερο», είπε ο ίδιος. Αναφερόμενος στις στρεμματικές αποδόσεις και στις τιμές, είπε ότι μεσοσταθμικά την περσινή περίοδο πούλησε στα 20 λεπτά το κιλό και οι αποδόσεις του κυμάνθηκαν στους 6 με 7 τόνους το στρέμμα.

Βοιωτία: Πριν από δέκα ημέρες τελείωσαν οι φυτεύσεις

Πολλοί παραγωγοί από την περιοχή της Βοιωτίας, οι οποίοι καλλιεργούν κρεμμύδια και έχουν τη δυνατότητα άρδευσης, φυτεύουν όψιμα καρπούζια και πεπόνια, υποστηρίζει ο γεωπόνος Χρήστος Κουρούνης.

Πριν από δέκα ημέρες τελείωσαν οι φυτεύσεις και η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη Αυγούστου με αρχές του φθινοπώρου, ώστε να καλύψουν εκείνη την περίοδο, που έχει ανάγκη η αγορά. Στις πρωιμότερες περιοχές της Βοιωτίας έχουν ξεκινήσει τη συλλογή καρπουζιών, με μικρότερες όμως καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν καλλιέργειες καρπουζιού και πεπονιού. Οι εκτιμήσεις θα γίνουν από στελέχη του ΕΛΓΑ, μετά τις δηλώσεις των ενδιαφερόμενων παραγωγών.

Αχαϊα: Στους 8 τόνους οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις

Έναν μικρό απολογισμό για την εξέλιξη του καρπουζιού κάνει ο Θανάσης Σπυρόπουλος από τη Λακόπετρα Αχαΐας. Όπως υποστηρίζει, τα υπερπρώιμα κινήθηκαν μεσοσταθμικά στα 25 λεπτά το κιλό και τα όψιμα στα 10 λεπτά. Οι εξαγωγές ήταν λιγότερες σε σύγκριση με πέρυσι και οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν στους 8 τόνους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022