1.000 στρέμματα η καλλιεργήσιμη έκταση φάβας Φενεού

1.000 στρ. η καλλιεργήσιμη έκταση φάβας Φενεού

Νέες προοπτικές στους παραγωγούς, αλλά και στην τοπική κοινωνία της ορεινής Κορινθίας έρχεται να δώσει η κατοχύρωση της «Φάβας Φενεού» στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

Την ανάγκη αξιοποίησής της επισημαίνει στην «ΥΧ» ο Κώστας Παπαβασιλείου, πρόεδρος της ΕΑΣ ΚΙΑΤΟΥ ΑΕΣ ΑΕ, η οποία πρωτοστάτησε σε αυτή την προσπάθεια. «Ως ΠΓΕ, το προϊόν αποκτά υπεραξία προς όφελος του παραγωγού» και υπογραμμίζει τη σημασία για καθετοποίηση της παραγωγής.

Η φάβα Φενεού προέρχεται από το λαθούρι και ξεχωρίζει για τη μεγάλη διατροφική του αξία, αφού είναι πλούσια πηγή αμινοξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Καλλιεργείται στην οριοθετημένη γεωγραφικά περιοχή που περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Φενεού και Στυμφαλίας του δήμου Σικυωνίων Κορινθίας, σε περίπου 1.000 στρέμματα, με απόδοση 80 κιλά/στρέμμα.

«Αυτήν τη στιγμή, ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με τους παραγωγούς μας», τονίζει ο κ. Παπαβασιλείου και εξηγεί πως όλο και περισσότεροι συσπειρώνονται πλέον με ομάδες παραγωγών, υγιείς συνεταιρισμούς ή ενώσεις. «Η συσπείρωση γύρω από τις ομάδες παραγωγών πρέπει να γίνει σε στέρεες βάσεις, του επιχειρείν και των καινοτόμων ιδεών», σημειώνει.

Μάλιστα, η περιοχή έχει να επιδείξει και ένα άλλο προϊόν, κατοχυρωμένο από την ΕΕ, τα «φασόλια-βανίλιες Φενεού». Σήμερα, καλλιεργούνται στην οριοθετημένη περιοχή περίπου 1.500 στρέμματα, με απόδοση 150 κιλά/στρέμμα. Και για τις δύο περιπτώσεις, όπως εξηγεί ο κ. Παπαβασιλείου, καθοριστική ήταν η διαρκής συμβολή του Δήμου Σικυωνίων για την ευόδωση αυτής της προσπάθειας.

Γεωργία Μπόχτη