Περισσότεροι από 113 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 κράτη αντιμετώπισαν συνθήκες έντονης επισιτιστικής ανασφάλειας το 2018, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP) των Ηνωμένων Εθνών. Παρά την ελαφρά μείωση σε σχέση με το 2017, ο αριθμός των ανθρώπων που μαστίζονται από επισιτιστικές κρίσεις έχει σταθεροποιηθεί την τελευταία τριετία σε πάνω από 100 εκατομμύρια, ενώ και ο αριθμός των πληγεισών χωρών εμφανίζεται αυξημένος.

Πολεμικές συγκρούσεις και κλιματική αλλαγή βυθίζουν εκατομμύρια ανθρώπους στη δίνη της οξείας πείνας

Οι πολεμικές συγκρούσεις και η ανασφάλεια αποτέλεσαν τις κυριότερες αιτίες για την απελπιστική κατάσταση που αντιμετώπισαν 74 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι τα 2/3 των πληγέντων του 2018, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Δικτύου για τις Επισιτιστικές Κρίσεις (GNFC). Η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές ώθησαν άλλα 29 εκατομμύρια ανθρώπους σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.

Η έκθεση βάζει στο μικροσκόπιο συνολικά 53 χώρες, χρησιμοποιώντας κλίμακα πέντε επιπέδων, με το τρίτο επίπεδο να χαρακτηρίζεται ως «κρίση», το τέταρτο ως «έκτακτη ανάγκη» και το πέμπτο ως «λιμός-καταστροφή». Και πάλι σχεδόν τα 2/3 όσων υποφέρουν από οξεία πείνα βρίσκονται σε μόλις οκτώ από τις χώρες αυτές: Υεμένη, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αφγανιστάν, Αιθιοπία, Συρία, Σουδάν, Νότιο Σουδάν και Βόρεια Νιγηρία είναι κατά σειρά σοβαρότητας οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και αναμένεται να παραμείνουν στο επίκεντρο των μεγάλων επισιτιστικών κρίσεων του 2019. Σφοδρότερα έχει πληγεί η Υεμένη, όπου, μετά από τέσσερα χρόνια πολέμου, περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν επείγουσα επισιτιστική βοήθεια. Ακολούθησαν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με 13 εκατομμύρια και το Αφγανιστάν με 10,6 εκατομμύρια πληγέντες. Σε 17 χώρες, η οξεία πείνα είτε παρέμεινε η ίδια είτε αυξήθηκε.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι επιπλέον 143 εκατομμύρια άνθρωποι σε άλλες 42 χώρες βρίσκονται μια ανάσα από την οξεία πείνα. «Τα 113 εκατομμύρια είναι αυτό που σήμερα χαρακτηρίζουμε “κορυφή του παγόβουνου”. Αν κοιτάξετε τους αριθμούς πιο κάτω, υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι επισιτιστικά ανασφαλείς, αλλά βρίσκονται ένα βήμα από αυτό το σημείο», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation ο Λούκα Ρούσο, ανώτερος αναλυτής επισιτιστικών κρίσεων του FAO, προειδοποιώντας ότι εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν σήμερα να φθάσουν στο επίπεδο τρία (σ.σ. «κρίση»), αλλά και πιο πάνω.

Εάν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη ότι 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βόρειας Κορέας και της Βενεζουέλας, δεν βρίσκονται στην έκθεση εξαιτίας κενών στις πληροφορίες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η πραγματική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Πού θα χτυπήσουν οι επισιτιστικές κρίσεις το 2019

Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία πείνα ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια, ωστόσο ο αριθμός είναι λίγο χαμηλότερος σε σχέση με το 2017, όταν χρειάστηκαν βοήθεια 124 εκατομμύρια άνθρωποι. Η πτώση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το 2018 δεν είχαμε τα ίδια επίπεδα ξηρασίας, πλημμυρών, απρόβλεπτων βροχοπτώσεων και αυξήσεων θερμοκρασίας σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το GNFC. Παρ’ όλα αυτά, οι πολεμικές συγκρούσεις και τα κλιματικά σοκ θα συνεχίσουν να προκαλούν πείνα και το 2019.

Όπως αναφέρεται, το ξηρό κλίμα και το φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι πιθανό να επηρεάσουν τη Νότια Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ενώ οι ανάγκες σίτισης των προσφύγων και των μεταναστών στο Μπαγκλαντές και τη Συρία θα παραμείνουν υψηλές. «Ο αριθμός των εκτοπισμένων, των προσφύγων και των μεταναστών αναμένεται να αυξηθεί, αν η πολιτική και η οικονομική κρίση συνεχιστούν στη Βενεζουέλα», σημειώνεται.

Χρ. Στυλιανίδης: «Απαιτείται κοινή προσπάθεια»

«Οι επισιτιστικές κρίσεις εξακολουθούν να αποτελούν παγκόσμια πρόκληση, πράγμα που απαιτεί κοινή προσπάθεια. Η ΕΕ συνεχίζει να εντείνει τις ανθρωπιστικές της προσπάθειες, έχοντας διαθέσει τα τελευταία τρία χρόνια τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό ανθρωπιστικής βοήθειας για τη διατροφή, με συνολικά σχεδόν 2 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, με αφορμή τα ευρήματα της έκθεσης. «Οι επισιτιστικές κρίσεις γίνονται όλο και πιο έντονες και πολύπλοκες, και χρειαζόμαστε καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης της εμφάνισής τους. Η συγκεκριμένη έκθεση θέτει τις βάσεις για τον καταρτισμό των επόμενων βημάτων του Παγκόσμιου Δικτύου, βελτιώνοντας τους μηχανισμούς συντονισμού μας».