Στο Βερολίνο για την “Πράσινη Εβδομάδα” ο Β. Αποστόλου

Στο Βερολίνο για την

Την 81η «Πράσινη Εβδομάδα» στο Βερολίνο, μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και κηπουρικής στον κόσμο, επισκέφθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται στο Βερολίνο για να συμμετάσχει στην 8η Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. και στο Παγκόσμιο Φόρουμ Τροφίμων κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 1660 εκθέτες από 65 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (με πέντε συμμετοχές, όπως οι Περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου). Τιμώμενη χώρα είναι το Μαρόκο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται ακόμη συνέδριο υπό την αιγίδα του γερμανικού υπουργείου Τροφίμων και Αγροτικής Οικονομίας και με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 υπουργών, υφυπουργών και στελεχών του κλάδου της γεωργίας και των τροφίμων. Κεντρικό θέμα φέτος είναι η κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών των σύγχρονων πόλεων.

Ο κ. Αποστόλου είχε, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της Agrotica, αλλά και με τον Γερμανό υπουργό Αγροτικής Οικονομίας Κρίστιαν Σμιτ, ο οποίος εξέφρασε τη βούλησή του να στηρίξει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.
 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή σημαντική απώλεια εισοδήματος εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό και τόνισε ότι από τους Ευρωπαίους εταίρους ζητά κατανόηση για την προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις των προγενέστερων λαθών. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμόσουμε τη συμφωνία», δήλωσε πάντως ο κ. Αποστόλου και σημείωσε ότι ήταν σημαντικό για την κυβέρνηση να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, μεταξύ άλλων και προκειμένου να διασφαλισθούν οι πόροι ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα σχέδια της κυβέρνησης για τον αγροτικό χώρο αρχίζουν να αποδίδουν, καθώς διαπιστώνεται αύξηση των εξαγωγών και ανάδειξη των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων. Ο κ. Αποστόλου εξήγησε πόσο σημαντική είναι η εξωστρέφεια του κλάδου και πρόσθεσε ότι αυτός ακριβώς είναι και ο απώτερος σκοπός της συμμετοχής στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.

Όπως είπε, ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν τα κτηνοτροφικά προϊόντα και συγκεκριμένα το γιαούρτι, το κατσικίσιο γάλα, το πρόβειο και το κατσικίσιο κρέας. «Εκεί θέλουμε να εστιάσουμε, στα προϊόντα που βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και διαθέτουμε υψηλή ποιότητα», εξήγησε ο κ. Αποστόλου και ερωτηθείς σχετικά πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν δικαιότερα τα ζητήματα φορολόγησης π.χ. των οινοπαραγωγών.

Ως σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και βελτιώσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπέδειξε την τυποποίηση, χωρίς την οποία είναι πολύ δύσκολο τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να προωθηθούν με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές, αλλά παραδέχθηκε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες, η βιοποικιλότητα και οι τρόποι καλλιέργειας δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν κατάλληλα.

Το υπουργείο επιδιώκει ακόμη να στηρίξει τους νέους αγρότες και κυρίως να αποτρέψει εκείνους που βρίσκονται ήδη στην περιφέρεια να μεταναστεύσουν. Σε αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζει σχέδιο για την αξιοποίηση εκτάσεων που δεν χρησιμοποιούνται, π.χ. από την Εκκλησία, με παραχωρήσεις έναντι συμβολικού ενοικίου. Το σχέδιο αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο στρέμματα γης σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή ΑΝΑ-ΜΠΕ