Στα 1.255 τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ευρώπη το πρώτο οκτάμηνο του χρόνου

Χαρακτηριστικά που προκαλούν εύλογη ανησυχία προσδίδει ο διεθνής Τύπος στην εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Αφρική και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και στη γεωγραφική τους επέκταση.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα, την εβδομάδα 23-30 Αυγούστου έχουν καταγραφεί οκτώ νέα κρούσματα σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, ενώ φαίνεται πως η νόσος επανεμφανίστηκε στη Ζιμπάμπουε.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη:

✱ Η Ρωσία δίνει μάχη με τον ιό σε τρεις ευρείες περιοχές από την αρχή του χρόνου. Τελευταία μολύνθηκαν και δύο μεγάλες μονάδες στα δυτικά της χώρας, μία στο Καλίνιγκραντ (όπου βρέθηκαν θετικοί στον ιό και αγριόχοιροι) και μία στην περιοχή του Κουρσκ. Ακόμη, δύο φάρμες με μικρότερο αριθμό ζώων επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκαν στην περιοχή του Βόλγα και στα νότια, ενώ και στην ανατολική Ρωσία καταγράφτηκαν κρούσματα.

✱ Σε 44 αυξήθηκαν οι φάρμες που αναφέρονται στην Πολωνία ως μολυσμένες από την αρχή του χρόνου. Πρόκειται για ιδιοκτησίες με 3 μέχρι 2.000 ζώα. Περισσότεροι από 5.200 χοίροι πέθαναν από την ασθένεια ή θανατώθηκαν.

✱ Την εβδομάδα από τις 23 μέχρι τις 30 Αυγούστου επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα στη Βουλγαρία. Η μεγαλύτερη μονάδα ήταν στα βόρεια της χώρας, στην επαρχία Ρούσε, όπου περισσότερα από 4.560 ζώα θανατώθηκαν προκειμένου να ελεγχθεί η επέκταση του ιού, ενώ δύο ακόμη χοίροι πέθαναν από την ασθένεια σε αντίστοιχες μικρές εκμεταλλεύσεις.

✱ Μετά το πρώτο κρούσμα που αναφέρθηκε στη Σερβία στις αρχές του Αυγούστου, ακόμη 12 εγκαταστάσεις δηλώθηκαν ως μολυσμένες στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του μήνα. Όλες βρίσκονται σε δύο χωριά του Δήμου Mladenovac στην περιοχή Belgrade. Με τα νέα κρούσματα έχουν πεθάνει στη Σερβία συνολικά 262 χοίροι από 16 μονάδες.

✱ Περισσότεροι από 4.200 χοίροι πέθαναν από τη νόσο στη Ρουμανία, επιβεβαιώνει η αρμόδια υπηρεσία της χώρας.

Μέχρι τις 25 Αυγούστου, υπήρχαν 1.255 επιβεβαιωμένα κρούσματα ΑΠΧ σε αντίστοιχο αριθμό εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα περισσότερα αφορούν τη Ρουμανία (1.113 κρούσματα), ακολουθεί η Πολωνία (44), οι Βουλγαρία και Ουκρανία (από 33 κρούσματα η καθεμιά) και η Λιθουανία (15). Επίσης, κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην Ιταλία, στη Λετονία και στη Σλοβακία.

Τέλος, μέχρι τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν καταγραφεί 4.038 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αγριόχοιρους στην Ευρώπη. Τα περισσότερα από αυτά αναφέρονται στην Πολωνία (1.602), ακολούθως στην Ουγγαρία (847), στο Βέλγιο (479), στη Ρουμανία (405), στη Λιθουανία (333) και στη Λετονία (225), ενώ περιστατικά έχουν αναφερθεί και στη Βουλγαρία, στην Εσθονία, στην Ιταλία, στη Σλοβακία και στην Ουκρανία.

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.