Το 1/4 της τιμής παραγωγού κοστίζει η συλλογή πορτοκαλιών

Πρόβλημα στα Μέρλιν δημιουργεί η καθυστερημένη συγκομιδή της Ναβαλίνας

Εν μέσω δυσκολιών και καθυστερήσεων ξεκίνησε η συλλογή των πορτοκαλιών της ποικιλίας Ναβαλίνα σχεδόν σε όλες τις περιοχές που παράγεται. Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι η έλλειψη των εργατικών χεριών που πρέπει να συλλέξουν την παραγωγή, ώστε να κλείσει ο κύκλος της καλλιεργητικής περιόδου για την ποικιλία.

Προς το παρόν, όμως, οι εργάτες γης είναι άφαντοι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπόγειες μεσιτείες στα συνεργεία συλλογής πορτοκαλιών, με επακόλουθο να καρπώνονται μεγάλο μέρος της τιμής του προϊόντος που παίρνει στα χέρια του ο παραγωγός. Αυτό φτάνει ακόμη και τα 6 με 7 λεπτά το κιλό, όταν ο παραγωγός παίρνει 15 με 18 λεπτά. Η εικόνα αυτή καταγράφεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές που παράγονται εσπεριδοειδή, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στους παραγωγούς.

Για την αναγκαιότητα της άμεσης συλλογής της Ναβαλίνας κάνει λόγο ο Τάσος Λέρμας από το Άργος. Για τον ίδιο, αν δεν μαζευτούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, οι Ναβαλίνες θα επηρεάσουν σημαντικά τα Μέρλιν, που ακολουθούν. «Η εκτίμησή μου είναι ότι οι Ναβαλίνες δεν θα μαζευτούν πριν από το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και θα επηρεάσουν σημαντικά τη συνέχιση της συλλογής. Τα συνεργεία συνήθως αποτελούνται από 18 άτομα, όμως αυτή την περίοδο βλέπουμε συνεργεία των 8 και 9 ατόμων, κάτι το οποίο δεν μπορεί έχει τις αποδόσεις που θα θέλαμε. Η έλλειψη εργατών γης δημιουργεί στρεβλώσεις όχι μόνο στον προγραμματισμό, αλλά και στο κόστος παραγωγής, για εμάς τους ίδιους».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Λέρμας δηλώνει ότι αυτή την περίοδο στην περιοχή του Άργους κυμαίνονται από 26 έως 27 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι βρίσκονταν περίπου στα 30 λεπτά. Τέλος, τα θετικά για τον ίδιο είναι οι καλές αποδόσεις σε σύγκριση με πέρυσι, οι οποίες κυμαίνονται από 80 έως 100 κιλά ανά δέντρο και η ποιότητα του προϊόντος, που είναι αισθητά καλύτερη. «Με αυτά τα δεδομένα αναμένουμε κάτι καλύτερο στο θέμα των τιμών, ώστε να στηριχθεί το εισόδημά μας», καταλήγει ο ίδιος.

Θετικά κινούνται οι εξαγωγές στην Άρτα

Μπορεί ο πρωτογενής τομέας να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της συλλογής, όμως η μέχρι τώρα εικόνα που εμφανίζουν οι εξαγωγές είναι θετική. Όπως μας ενημερώνει ο Μιχάλης Κοτσαρίνης, έμπορος εσπεριδοειδών από την Άρτα, οι εξαγωγές γίνονται με κανονικούς ρυθμούς, παρά την ασθμαίνουσα συλλογή.

Ακολουθώντας ο ίδιος την πορεία της, εκτιμά ότι πολλά κτήματα θα μείνουν ασυγκόμιστα καθώς όχι μόνο δεν υπάρχουν εργάτες, αλλά ακόμα και να υπήρχαν το κόστος είναι απαγορευτικό για πολλούς παραγωγούς. «Τα συνεργεία ζητάνε 6 με 7 λεπτά το κιλό και αυτήν τη στιγμή η τιμή πώλησης του πορτοκαλιού κυμαίνεται στα 25 λεπτά μεσοσταθμικά στον παραγωγό. Δηλαδή, μόνο τα συλλεκτικά αντιστοιχούν στο 1/4 του ποσού που εισπράττει ο αγρότης από την πώληση του προϊόντος του. Αν από αυτά αφαιρέσουμε τα συλλεκτικά, μένουν στον ίδιο 16 με 17 λεπτά το κιλό».

Αρχές Γενάρη το σαγκουίνι στο Μεσολόγγι

Για καλές αποδόσεις στις Ναβαλίνες κάνει λόγο και ο Σωτήρης Ζαρναβέλης, πρόεδρος του συνεταιρισμού Αγγελόκαστρου Αιτωλοακαρνανίας. Μας εξηγεί ότι σε σύγκριση με πέρυσι η χρονιά είναι καλύτερη και οι αποδόσεις φτάνουν ακόμη και τους 6 τόνους το στρέμμα. Η μέση τιμή πώλησης είναι στα 22 λεπτά το κιλό, αλλά στο χέρι φτάνουν 17, λόγω του συλλεκτικού κόστους.

«Με δυσκολία βρίσκουμε εργάτες για να μαζέψουμε την παραγωγή μας και όταν βρίσκουμε αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε αδρά». Παρουσιάζοντας συνολικά την εικόνα της φετινής καλλιέργειας στην περιοχή του, ο κ. Ζαρναβέλης μίλησε για την καταστροφική χαλαζόπτωση, η οποία προκάλεσε σημαντικό πρόβλημα, αλλά και για την καλύτερη εικόνα που παρουσιάζει το σαγκουίνι, η συλλογή του οποίου «αναμένεται για τις αρχές Ιανουαρίου».

Κλείνοντας, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των οργανώσεων των παραγωγών, που για τον ίδιο «θα πρέπει να ξεκινήσει από μία σύγχρονη αφετηρία, μέσα από συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν με τους ανθρώπους του χώρου, ώστε να κερδίσουν την προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που παράγονται».