17 χρήσιμες συμβουλές για αποδόσεις 2 τόνων στο καλαμπόκι

Τι προτείνουν οι ειδικοί στις ΗΠΑ

Εναν κατατοπιστικό οδηγό με 17 συμβουλές για τους καλλιεργητές καλαμποκιού, προκειμένου να αυξήσουν τις αποδόσεις τους, έχουν καταρτίσει αγροτικά μέσα της εκδοτικής εταιρείας Farm Progress (σ.σ. υπάγεται στον εκδοτικό οίκο Informa).

Η «ΥΧ» παρουσιάζει αναλυτικά τις προτάσεις που, εφόσον ακολουθηθούν με συνέπεια, μπορούν να οδηγήσουν τους παραγωγούς να επιτύχουν μια -για πολλούς γεωπόνους εφικτή- σοδειά καλαμποκιού που θα αγγίξει σύντομα τους 2 τόνους το στρέμμα, μέσα από σταθερή ετήσια άνοδο παραγωγικότητας. Και αυτό, διότι οι εμπειρογνώμονες που συνέταξαν τον οδηγό φρονούν ότι το γενετικό δυναμικό για την επίτευξη αυτών των αποδόσεων είναι ήδη διαθέσιμο.

Αναλυτικά οι 17 συμβουλές:

1 Σπείρετε εναλλακτικές λωρίδες δύο υβριδίων καλαμποκιού με δύο έως τρεις μέρες διαφορά στην παραγωγή γύρης, όταν είναι δυνατόν.

Τα υβρίδια πρέπει να είναι παρόμοια σε ύψος, ωριμότητα, ανοχή στις ασθένειες και ικανότητα συγκομιδής. Το πιθανό πλεονέκτημα είναι η επέκταση της περιόδου επικονίασης. Αυτό θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σημαντικό, εάν το κλίμα γίνει απότομα θερμό, όταν το καλαμπόκι βρίσκεται στη διαδικασία της επικονίασης.


2 Χρησιμοποιήστε στενότερες σειρές ή διπλές σειρές.

Αυτή η μέθοδος είναι προτιμότερο να εξεταστεί εάν σκέφτεστε να αναβαθμίσετε τα μηχανήματα σποράς. Επίσης, είναι πιο πιθανό να αποδώσει καλύτερα με χαμηλότερα σε ύψος υβρίδια με πιο όρθια φύλλα και αυξημένη αντοχή σε υψηλότερους πληθυσμούς, ξηρασία και στρες.

Επίσης, συμβάλλουν στην αύξηση της αξιοποίησης του φωτός, την επίτευξη πιο ομοιόμορφου διαστήματος και λιγότερου συνωστισμού μεταξύ των φυτών, μείωση του ανταγωνισμού από ζιζάνια και αποτελεσματικότερη σκίαση του εδάφους. Αυτά τα πλεονεκτήματα θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα φυτά να απορροφήσουν περισσότερο ηλιακό φως και θρεπτικά συστατικά και να δεχθούν λιγότερο στρες, αυξάνοντας έτσι την απόδοση.


3Ταιριάξτε το σωστό υβρίδιο με τον κατάλληλο πληθυσμό.

Μη σπέρνετε όλα τα υβρίδια σε ίσους πληθυσμούς. Εάν είναι δυνατόν, μεταβάλλετε τον ρυθμό σποράς για να ταιριάζει με τους τύπους εδάφους. Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα κατά την επιλογή του ποσοστού σποράς σας:

✱ Σε γενικές γραμμές, ρίξτε 5% περισσότερους σπόρους σε σχέση με τον πληθυσμό που στοχεύετε, προκειμένου να αντισταθμίσετε πιθανή απώλεια σποράς.

✱ Αυξήστε τους στόχους σποράς κατά επιπλέον 5% σε ακραία ή απαιτητικά περιβάλλοντα.


4Αυξήστε σταδιακά τους πληθυσμούς των φυτών που καλλιεργείτε.

Ο στόχος σας είναι η αύξηση των πληθυσμών ανά στρέμμα με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με το πού βρίσκεστε τώρα. Κάντε το ωθώντας σταδιακά προς τα πάνω τους ρυθμούς σποράς. Η απόδοση προέρχεται από τον αριθμό σπάδικων ανά στρέμμα x αριθμό κόκκων ανά σπάδικα x βάρος κόκκου.

Ο ιδανικός πληθυσμός φυτών ποικίλλει ανά περιοχή και αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τις νέες ποικιλίες και πρακτικές. Ωστόσο, όποιο επίπεδο και αν είναι ιδανικό για την εκμετάλλευσή σας, ο αριθμός φυτών ανά στρέμμα πρέπει να είναι μεταξύ 4.000 και 6.000.


5Κάντε δοκιμές εδάφους στις εκμεταλλεύσεις σας.

Μπορείτε να κάνετε τις δικές σας δοκιμές ή να προσλάβετε έναν ειδικό σύμβουλο. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι γίνεται με τη λήψη μιας καλής δοκιμής εδάφους που παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αυτά τα τεστ θα σας δώσουν περισσότερη άνεση στη χρήση του λιπάσματος.


6Αγοράστε ηλεκτρονική ζυγαριά.

Μετρήστε 250 σπόρους και ζυγίστε τους. Στη συνέχεια, υπολογίστε τον αριθμό των σπόρων που θα χρειαστούν για να ζυγίσει 25,4 κιλά. Εάν χρειάζονται 75.000 έως 90.000 κόκκοι, το βάρος κινείται στο κανονικό εύρος. Εάν χρειάζονται περισσότεροι από 90.000 σπόροι, πρέπει να προσδιορίσετε γιατί οι σπόροι σας είναι ελαφρύτεροι από το κανονικό και αν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό.


7Λάθη στη χρήση λιπασμάτων.

Συχνά, δεν υπάρχει επαρκές λίπασμα τη στιγμή που το καλαμπόκι το χρειάζεται πραγματικά. Εάν ένα φυτό δεν έχει επαρκή θρέψη τις πρώτες εβδομάδες ανάπτυξής του, το δυναμικό απόδοσης θα μειωθεί. Αρχικά, υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα προαπαιτούμενα. Η αποστράγγιση, τα ζιζάνια, τα παράσιτα, το pH και τα επίπεδα φωσφόρου και καλίου πρέπει να είναι στις σωστές τιμές. Εφόσον είστε εντάξει με αυτά, προχωρήστε και εξετάστε άλλους έξι παράγοντες:

✱ Καιρός: Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μπορούν να προσθέσουν εκατοντάδες κιλά το στρέμμα.

✱ Άζωτο: Είναι ψηλά στη λίστα επειδή ελέγχει πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, χωρίς καλό καιρό, το άζωτο μπορεί να μη βοηθήσει.

✱ Προηγούμενη καλλιέργεια: Μετά από αμειψισπορά μπορεί να βελτιωθεί η απόδοση 10%.

✱ Πληθυσμός φυτών: Είναι απαραίτητη η στάση που επιτρέπει τη μέγιστη αλληλεπίδραση με το ηλιακό φως.

✱ Όργωμα: Η υπερβολική άροση δεν είναι καλή για τη δομή του εδάφους.

✱ Ρυθμιστές ανάπτυξης: Οι ρυθμιστές ανάπτυξης που βρίσκονται στα μυκητοκτόνα μπορούν να προσθέσουν έως και 3% ανά στρέμμα. Εάν ωστόσο κάνετε λανθασμένη χρήση, θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.


8Επιλέξτε συνειδητά τα υβρίδιά σας προτού τα σπείρετε.

Η επιλογή των σωστών υβριδίων για την εκμετάλλευσή σας είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα κληθείτε να λάβετε για την επίτευξη των στόχων επιθυμητής απόδοσης. Ακολουθούν ορισμένοι από τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

✱ Αντοχή στην ξηρασία, τη θερμότητα και ανθεκτικότητα στα τοπικά χαρακτηριστικά του εδάφους.

✱ Ωρίμανση: Σε γενικές γραμμές, η σπορά υβριδίων πλήρους σεζόν (full-season hybrids) έχει το υψηλότερο δυναμικό απόδοσης.

✱ Έδαφος: Τα υβρίδια διαφέρουν ως προς την απόκρισή τους σε διαφορετικούς τύπους εδάφους.

✱ Καθόλου άροση, ελάχιστη ή συμβατική: Στην περίπτωση της μη άροσης, τα υβρίδια πρέπει να έχουν καλή σφριγηλότατα και ισχυρή αντοχή στις ασθένειες.


9Αξιοποιήστε στο έπακρο τους χάρτες απόδοσης.

Τα περισσότερα λογισμικά χαρτογράφησης προσφέρουν διάφορους τρόπους συγκέντρωσης δεδομένων, όπως ομαδοποίηση κατά τεταρτημόρια ή ίσες περιοχές απόδοσης. Κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Δοκιμάστε πολλές μεθόδους για να δείτε τι υποστηρίζουν.


10 Ημερομηνία φύτευσης vs αποδόσεις καλαμποκιού.

Η ανάπτυξη του καλαμποκιού είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας, της διαθεσιμότητας του ηλιακού φωτός, των θρεπτικών ουσιών, του νερού και του διοξειδίου του άνθρακα. Η μέγιστη ποσότητα φωτός είναι διαθέσιμη από τις 21 Μαΐου έως τις 21 Ιουλίου. Δεδομένου ότι η 21η Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη ημέρα του έτους, εάν η φυλλοοροφή επεκταθεί πλήρως έως την 21η Μαΐου, θα μπορέσει να αιχμαλωτίσει τη μέγιστη δυνατή ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας. Οι θερμοκρασίες κατά την πλήρωση των κόκκων πρέπει επίσης να είναι πιο χαμηλές. Αυτό είναι πιο ευνοϊκό για τη φωτοσύνθεση. Τα φυτά καλαμποκιού ζουν περισσότερο όταν ο καιρός είναι πιο κρύος. Αυτή η μακροζωία οδηγεί σε περισσότερο παραγωγικό χρόνο που συμβάλλει στην υψηλότερη απόδοση.


11Βάθος σποράς.

Το βάθος σποράς στις 2 ίντσες (5,8 εκατοστά) είναι το συνιστώμενο στις περισσότερες περιπτώσεις.


12Κρίσιμη περίοδος στον έλεγχο των ζιζανίων.

Ο όρος «κρίσιμη περίοδος» χρησιμοποιείται για να καθορίσει το διάστημα στο οποίο μπορεί να επιτραπεί στα ζιζάνια να εμπλακούν με την καλλιέργεια πριν επηρεαστούν οι αποδόσεις. Για να λάβετε τη μέγιστη απόδοση από τη σοδειά, τα ζιζάνια πρέπει να ελέγχονται πριν από την παρέλευση της κρίσιμης περιόδου. Όσο μικρότερο είναι το ζιζάνιο, τόσο το καλύτερο. Ο σωστός χρόνος εφαρμογής των ζιζανιοκτόνων παρέχει στην καλλιέργεια καλαμποκιού την καλύτερη ευκαιρία να εκφράσει το πλήρες δυναμικό γενετικής απόδοσής της.


13Παράσιτα.

Τα ζιζάνια δεν είναι τα μόνα που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση. Υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ διαφορετικά νηματώδη, δηλαδή τύποι σκουληκιών που μπορούν να βλάψουν το καλαμπόκι. Η διαχείρισή τους είναι διαφορετική ανάλογα με τον τύπο.


14 Περιορίστε το στρες κατά την επικονίαση.

Ο αντίκτυπος του στρες στο καλαμπόκι εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα δύο κρίσιμων γεγονότων: την παραγωγή της γύρης και της ανάπτυξης των στημόνων στους σπάδικες του καλαμποκιού. Το στρες κατά τη διάρκεια της περιόδου επικονίασης μειώνει συχνά το δυναμικό απόδοσης. Η έλλειψη νερού είναι ο χειρότερος παράγοντας, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ορθή ανάπτυξη των φυτών και στις αποδόσεις.

Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, τα φυτά χρησιμοποιούν περισσότερο νερό από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Συμπυκνώνοντας το χρονικό διάστημα μεταξύ της εμφάνισης της φούντας και των στημόνων στο καλαμπόκι, είμαστε πιο σίγουροι ότι θα έχουμε καλή επικονίαση στα σύγχρονα υβρίδια. Αυτό ισχύει ακόμη και αν οι στήμονες καθυστερήσουν μερικές ημέρες ή περισσότερο λόγω της έλλειψης νερού.


15 Οι αποδόσεις εξαρτώνται από το μέγεθος και τον βαθμό πλήρωσης των κόκκων.

Το τελικό βάρος του κόκκου είναι συνάρτηση της ανάπτυξής του αφενός με τη γονιμοποίηση της ωοθήκης μετά την επικονίαση και αφετέρου από το γέμισμα των κόκκων που καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα των προϊόντων της φωτοσύνθεσης και τη θερμοκρασία. Η συγκομιδή περισσότερων κόκκων ανά σπάδικα εξαρτάται κυρίως από το ποσοστό των ανθέων που μπορεί να μη γονιμοποιηθούν ή να μην εξελιχθούν κανονικά σε καρπό. Μια μεγαλύτερη περίοδος πλήρωσης των κόκκων τείνει να είναι επιθυμητή.

Ως γνωστόν, το καλαμπόκι χρειάζεται επαρκείς ποσότητες νερού κατά τη σπορά, την ανθοφορία και την πλήρωση των κόκκων. Ο δροσερός καιρός συμβάλλει σε μια χρονικά μεγαλύτερη περίοδο πλήρωσης των κόκκων και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. Από την άλλη πλευρά, όταν υπάρχει περισσότερη ζέστη έχουμε παραγωγή περισσότερης ξηρής ύλης ανά ημέρα, κάτι που είναι επίσης επιθυμητό. Ωστόσο, στις περιπτώσεις των δροσερών καλοκαιριών, η μεγαλύτερη περίοδος πλήρωσης των κόκκων φαίνεται να υπερισχύει έναντι των άλλων πλεονεκτημάτων.

Αυτό που δεν είναι πλεονέκτημα είναι το στρες κατά τη γονιμοποίηση. Για παράδειγμα, η πίεση της ξηρασίας συνήθως καθυστερεί την εμφάνιση των στημόνων και επισπεύδει τον διασκορπισμό της γύρης, με αποτέλεσμα οι δύο αυτές διαδικασίες να μη συμπίπτουν μεταξύ τους κάποιες φορές. Τότε μπορεί να προκύψει ελλιπής πλήρωση κάποιων σειρών κόκκων. Αντ’ αυτού, οι δροσερές θερμοκρασίες και η άφθονη υγρασία του εδάφους ευνοούν την παρατεταμένη, γρήγορη ανάπτυξη των στημόνων.


16Υπολογίστε την απόδοση πριν από τη συγκομιδή.

Ο έγκαιρος προγραμματισμός θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το καλαμπόκι σας πιο αποτελεσματικά. Μπορεί να μην είστε απόλυτα ακριβείς ως προς την εκτίμηση της απόδοσής σας, αλλά το να φτάσετε αρκετά κοντά για τους σκοπούς του προγραμματισμού είναι απολύτως επιθυμητό.

Και προσοχή: Ελέγξτε την απόδοση σε πολλά διαφορετικά σημεία της εκμετάλλευσής σας.


17 Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του μηχανήματος σποράς.

Χωρίς τη σωστή συντήρηση και τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο αγροτικό σας μηχάνημα, οι αποδόσεις μπορεί να επηρεαστούν δραματικά. Για παράδειγμα, συνιστώνται καθημερινοί έλεγχοι της πίεσης των ελαστικών, διότι η άνιση πίεση μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια αύξηση του ρυθμού σποράς. Φροντίστε να ελέγξετε το εγχειρίδιο του μηχανήματός σας για αναλυτικές απαιτήσεις και ενέργειες συντήρησης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021