1η Έκθεση Καινοτομίας ΓΠΑ: Παράθυρο εξόδου στην αγορά για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες του αγροδιατροφικού τομέα

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Βικτωρίας Αποστολοπούλου

Στο επίκεντρο της καινοτομίας βρέθηκε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και όσοι το επισκέφτηκαν, το τριήμερο 28 με 30 Σεπτεμβρίου. Περισσότερα από 30 καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί από τις ερευνητικές ομάδες του πανεπιστημίου παρουσιάστηκαν στην 1η Έκθεση Έρευνας, Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνολογίας «Agri Innovation Expo». Έχοντας ως βάση την καινοτομία στον αγροτικό τομέα, 31 ερευνητικές ομάδες ανέδειξαν τη μέχρι τώρα πορεία και τα αποτελέσματά τους σε δραστηριότητες, μεταξύ άλλων, όπως η φυτοπροστασία, η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες και η ασφάλεια των τροφίμων.

Δηλώσεις στην «ΥΧ»

Την έναρξη της έκθεσης πραγματοποίησε ο Πρύτανης του ΓΠΑ, Σπυρίδων Κίντζιος, τονίζοντας ότι «η έκθεση έχει μία εξαιρετικά μεγάλη θεματολογία, επιβεβαιώνοντας με σαφέστατο τρόπο τον ισχυρισμό ότι η γεωπονία είναι τροφός όλων των υπόλοιπων επιστημών». Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο ίδιος ανέφερε: «Είναι μια μέρα γιορτής για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πανεπιστήμιό μας ήταν το πρώτο που έφερε την πανεπιστημιακή έρευνα στη χώρα. Για μία ακόμη φορά, το ΓΠΑ πρωτοπορεί, φέρνοντας την πρώτη διά ζώσης έκθεση καινοτομίας, που καλύπτει μια πληθώρα καινοτόμων αντικειμένων και επιστημών, όπως βιοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, βιοοικονομία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολλά άλλα. Φιλοδοξούμε η έκθεση αυτή να γίνει ένας θεσμός του πανεπιστημίου, εφάμιλλη με εκδηλώσεις καινοτομίας στα πρότυπα των πανεπιστημίων του εξωτερικού».

Στα εγκαίνια βρέθηκε και ο υπουργός ΑΑΤ, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι η επένδυση στην καινοτομία, την τεχνολογία και τους νέους συνιστά βασική προϋπόθεση για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό, αλλά και ειδικότερα στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου του αγροδιατροφικού τομέα. «Γι’ αυτό, στο πλαίσιο της εκπόνησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, το ΥΠΑΑΤ έχει ως βασικούς στόχους την ενίσχυση των νέων, την προώθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, καθώς και της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στην «ΥΧ», ο υπουργός σημείωσε: «Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι στην πρώτη έκθεση του ΓΠΑ που συνδέει την έρευνα, την καινοτομία και την αγορά. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό ήρθα να στηρίξω. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους, στους φοιτητές του πανεπιστημίου, που μαζί με τους καθηγητές τους ήρθαν να μας παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους πρότζεκτ, να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν, να παράξουν το μέλλον και να συνδέσουν την έρευνα με την αγορά. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος από εδώ και πέρα. Στον δικό μας τομέα, ελπίζω ότι πολλές νέες ιδέες θα γεννηθούν και θα αποτελέσουν τη βάση για να πάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τον αγροδιατροφικό τομέα και να μπορέσουμε να καταστήσουμε την αγροδιατροφή βασικό πυλώνα της οικονομίας μας».

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθη και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος δήλωσε στην «ΥΧ» ότι «η πρωτοβουλία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενός δημόσιου πανεπιστημίου, είναι πολύ σημαντική. Η έκθεση καινοτομίας δείχνει ότι η νέα γενιά ερευνητών και φοιτητών μπορεί να καινοτομήσει, καθώς και ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να συμβάλει και να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα. Συνδυάζοντας τη νέα γενιά και την καινοτομία, μπορούμε να έχουμε απαντήσεις και λύσεις στα τρόφιμα, στον πρωτογενή τομέα, στο περιβάλλον και στην αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική κρίση και η οικονομική κρίση».

Τέλος, ο αντιπρύτανης Έρευνας και διά Βίου Μάθησης και επικεφαλής του Γραφείου Καινοτομίας του Πανεπιστημίου, Σταύρος Ζωγραφάκης, δήλωσε ότι «σκοπός μας είναι να αναδείξουμε πώς μετουσιώνεται μία ερευνητική προσπάθεια σε εξειδικευμένα παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Τα περίπτερα της έκθεσης

Ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, αξιοποίηση παραπροϊόντων και υποπροϊόντων οινοποίησης, ηλεκτρονική παρακολούθηση του δάκου της ελιάς και της μύγας της Mεσογείου, χρήση ρομποτικών συστημάτων στις καλλιέργειες και σύγχρονες θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις των ερευνητικών ομάδων που επισκέφτηκε η «ΥΧ» και παρουσιάζονται παρακάτω:


 

Εφαρμοσμένη έρευνα στη χρήση ευφυών μεθόδων για την αντιμετώπιση εντόμων-εχθρών

Η αντιμετώπιση εντόμων και εχθρών των φυτών, όπως ο δάκος της ελιάς ή οι ακρίδες, μέσω ευφυών μεθόδων, είναι μία από τις δραστηριότητες του
Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας.

Όπως εξήγησε στην «ΥΧ» ο επίκουρος καθηγητής, Αντώνης Τσαγκαράκης, η ομάδα χρησιμοποιεί αισθητήρες για τη χαρτογράφηση των περιοχών που εμφανίζεται ο κίνδυνος και προχωρούν στην αντιμετώπιση αυτού, με ένα ψεκαστικό drone.


 

Καινοτόμα συστήματα μελέτης και βιολογικής αντιμετώπισης ασθενειών των φυτών

Προτάσεις για τη βιολογική αντιμετώπιση ασθενειών στα φυτά αποφεύγοντας τις χημικές ουσίες δίνει το Τμήμα Φυτοπαθολογίας.

Εντοπίζοντας και απομονώνοντας μικροοργανισμούς από τον αγρό στην Ελλάδα, ερευνά κατά πόσο μπορούν αυτοί οι μικροοργανισμοί να προστατεύσουν το φυτό από παθογόνους μύκητες.

Επίσης, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» οι υποψήφιοι διδάκτορες και μέλη της ομάδας, Χρήστος Τσούκας και Ειρήνη Πουλάκη, η έρευνα επικεντρώνεται και προς μια φιλική προς το περιβάλλον φυσική μέθοδο αντιμετώπισης εδαφογενών φυτοπαθογόνων, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.

 


 

Κραγιόν και αλεύρι από στέμφυλα

Ένα κραγιόν σε διάφορες αποχρώσεις χωρίς χημικά και πρόσθετα είναι η πρόταση του Εργαστηρίου Χημείας για την αξιοποίηση των στέμφυλων, των υποπροϊόντων δηλαδή της οινοποίησης που σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να καταστούν ρυπογόνα για το έδαφος, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η Ελένη Κακούρη, φαρμακοποιός και μέλος της ομάδας.

Εκτός από το παραπάνω, το τμήμα έχει δημιουργήσει αλεύρι από στέμφυλα, καθώς και από φιστίκι Αιγίνης. Η δραστηριότητα του εργαστηρίου δεν τελειώνει στα παραπάνω, καθώς με τη βοήθεια αναλυτικών τεχνικών, μπορούν να προσδιορίσουν τη γεωγραφική προέλευση και τη νοθεία στο ελαιόλαδο και στο μέλι.


 

Καινοτόμες τεχνολογίες στην κυκλική βιοοικονομία

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση, με στόχο την αξιοποίηση υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, της βιομηχανίας παραγωγής βιοντίζελ και των αστικών αποβλήτων και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, χημικών και πολυμερών, παρουσίασε στην «ΥΧ» η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Εργαστηρίου Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων, Σοφία Μάινα.

Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Έρη Τσούκο μας εξήγησε πώς ένα πολυμερές (βακτηριακή κυτταρίνη) που δημιουργείται από την αξιοποίηση των ανωτέρω αποβλήτων μπορεί να αξιοποιηθεί ως εδώδιμη συσκευασία τροφίμων, βελτιστοποιώντας τη διατηρησιμότητά τους. Διευθυντής του εργαστηρίου είναι ο καθηγητής Νικόλαος Στοφόρος.


Smart Farming Technology Group

Drone που καταγράφει την ευρωστία ενός κτήματος, αλλά και ρομπότ Γεωργίας Ακριβείας που χρησιμοποιείται για τον ψεκασμό των δέντρων μπορούσαν να δουν και να μάθουν λεπτομέρειες για τη λειτουργία τους όσοι βρέθηκαν στο περίπτερο του Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας.

Η ομάδα, που ιδρύθηκε από τον αν. καθηγητή Σπύρο Φουντά, χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τεχνολογίες σε καλλιέργειες υψηλής απόδοσης, όπως το αμπέλι.


 

FruitFlyNET II

Στην αντιμετώπιση δύο βασικών εχθρών μέσω της καινοτομίας όπως ο δάκος της ελιάς και η μύγα της Μεσογείου εστιάζει το πρόγραμμα FruitFlyNET, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα μέσω του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με άλλες τέσσερις χώρες.

Το πρόγραμμα, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο καθηγητής Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης, αφορά την ανάπτυξη ενός πλήρους πακέτου καινοτόμων λύσεων για την ηλεκτρονική παρακολούθηση και τον έλεγχο των δύο εχθρών, μαζί με ένα σύνολο ηλεκτρονικών υπηρεσιών.


 

VR Simulator Greenhouse και Astroplant Project

Πόλος έλξης για το κοινό ήταν το περίπτερο του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών, με δύο εντυπωσιακές προτάσεις. Ο ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου, Δημήτρης Γιαννόπουλος, παρουσίασε μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας εκπαιδευτικού περιεχομένου, όπου σπουδαστές και εκπαιδευόμενοι κτηνοτρόφοι μπορούν να «εισέλθουν» σε έναν ψηφιακό, εικονικό στάβλο και να ασκήσουν τα καθήκοντα ενός χοιροτρόφου.

Παράλληλα, η μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Δάφνη-Δέσποινα Αυγουστάκη, μας επέδειξε το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο «Astroplant Project». Πρόκειται για ένα «κιτ» βασικών λειτουργιών που υπάρχουν σε μια μονάδα κάθετης γεωργίας και προβάλλει τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει μια κλειστή καλλιέργεια ελεγχόμενων συνθηκών. Διευθυντής του εργαστηρίου είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του ΓΠΑ, Θωμάς Μπαρτζάνας.


 

Γραφείο Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνολογίας

Στο περίπτερο με θέμα τον ετήσιο διαγωνισμό καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και μεταφοράς τεχνολογίας «InnovInAgri», η νικήτρια ομάδα του πιο πρόσφατου διαγωνισμού μάς παρουσίασε την πρότασή της, σχετικά με τη δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας, όπως λιπάσματα, μέσω της επεξεργασίας βιομηχανικών λυμάτων.

Υπεύθυνος του Γραφείου Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΓΠΑ είναι ο αντιπρύτανης και καθηγητής, Σταύρος Ζωγραφάκης.


 

Φυτοπροστασία νέας γενιάς στην ελιά

Ένα καινοτόμο, φιλικό στο περιβάλλον προϊόν φυτοπροστασίας αποτέλεσε την ερευνητική πρόταση του Εργαστηρίου Γεωργικής Φαρμακολογίας.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο επίκουρος καθηγητής του ΓΠΑ και υπεύθυνος του εργαστηρίου, Κωνσταντίνος Αλιφέρης, «μέσω μικροοργανισμών που ζουν μέσα στην ελιά στοχεύουμε στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου εναλλακτικού προϊόντος φυτοπροστασίας, με πολύ συγκεκριμένη εξειδίκευση και στόχευση ως προς την καταπολέμηση εχθρών και παθογόνων, όπως ο δάκος και το γλοιοσπόριο».


 

Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας

Πολυσχιδές έργο παρουσίασε το περίπτερο του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας, με επικεφαλής και διευθυντή του εργαστηρίου τον πρύτανη του ΓΠΑ, καθηγητή Σπυρίδωνα Κίντζιο.

Μεταξύ των ερευνητικών προτάσεων που παρουσιάστηκαν ήταν ένας βιοαισθητήρας ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 και ένας βιοδιεγέρτης φυτών.


 

Εφαρμογή γρήγορων μεθόδων ανάλυσης στα τρόφιμα

Την υπηρεσία SERIOUS και την εφαρμογή του ερευνητικού έργου των εργαστηρίων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών διατήρησης νωπών προϊόντων, όπως ψαριών και πουλερικών, μέσω μεθόδων ανάλυσης στη μικροβιολογία και εφαρμογή μηχανικής μάθησης, παρουσίασε στην «ΥΧ» η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος, Μαρία Γκόβαρη.

Διευθυντής του εργαστηρίου του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων είναι ο καθηγητής Γεώργιος-Ιωάννης Νυχάς.


 

Nissos Gum και CHOUZO

Προτάσεις που συνδυάζουν έρευνα και νεανική επιχειρηματικότητα στα τρόφιμα και τα ποτά είχε να επιδείξει το περίπτερο εξαμελούς ομάδας προπτυχιακών φοιτητών.

Ο σπουδαστής Ηλίας Καραμάν-Λόζος μας παρουσίασε ένα καινοτόμο προϊόν τσίχλας για την προστασία της στοματικής υγιεινής, πρόταση που απέσπασε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό καινοτομίας στα τρόφιμα Ecotrophelia.

Από την πλευρά του, ο μεταπτυχιακός φοιτητής του ΓΠΑ, Αργύρης Παπαμιχαλόπουλος, μας μίλησε για ένα καινοτόμο «πράσινο» αποσταγματοποιείο, που αξιοποιεί τα υποπροϊόντα από τυροκομικές μονάδες για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, όπως ούζο.


 

Εκτός από τις παραπάνω συμμετοχές στην έκθεση συμμετείχαν οι ομάδες:

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 3: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ
Ορθολογικός σχεδιασμός φαρμάκων με βάση την τρισδιάστατη δομή ιικών πρωτεϊνών.

Η ΟΜΑΔΑ
Δρ. Δημήτριος Βλαχάκης, Επίκ. Καθηγητής
Δρ. Ηλίας Ηλιόπουλος, Καθηγητής
Δρ. Στέφανος Λεπτίδης, PostDoc Ερευνητής
Δρ. Λούης Παπαγεωργίου, PostDoc Ερευνητής
Ελένη Παπακωνσταντίνου, Ερευνήτρια Υ/Δ
Αθανάσιος Μίτσης, Ερευνητής Υ/Δ
Πιερούλη Κατερίνα, Ερευνήτρια Υ/Δ
Ιώ Διάκου, Ερευνήτρια Υ/Δ
Έλλη Δαμασκοπούλου, Ερευνήτρια Υ/Δ
Έντι Ηλιόπουλος, Ερευνητής Υ/Δ
Μαρκεζίνα Σιγάλα, Ερευνήτρια Υ/Δ

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 6: Αξιολόγηση, Βελτίωση και Ανάδειξη Ελληνικών Ειδών Σάλβιας για Καλλωπιστική Χρήση
Η επιλογή κατάλληλων φυτών για τη διαμόρφωση του τοπίου.

Η ΟΜΑΔΑ
Επιστημονικός Υπεύθυνος και Συντονιστής Έργου:
Μαρία Παπαφωτίου, PhD, Καθηγήτρια Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Γ.Π.Α.

Ερευνητική Ομάδα Γ.Π.Α.:
Αικατερίνη Μαρτίνη, Γεωπόνος MSC, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας Γ.Π.Α.
Κωνσταντίνος Μπερτσουκλής, Γεωπόνος MSc, PhD, ΕΔΙΠ Εργ. Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Γ.Π.Α.
Λαμπρινή Τασούλα, Γεωπόνος-Αρχιτέκτονας Τοπίου, MSc, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια
Γεωργία Βλάχου, Γεωπόνος, MSc, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια
Ηλέκτρα Κανέλλου, Γεωπόνος-Αρχιτέκτονας Τοπίου, MSc, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια

Ερευνητική Ομάδα εταιρίας «ΚΑΛΑΤΖΗ ΧΑΡΑ»:
Αναστάσιος Καλατζής, Γεωπόνος, Διευθύνων Σύμβουλος εταιρίας ΚΑΛΑΤΖΗ ΧΑΡΑ, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας ΚΑΛΑΤΖΗ ΧΑΡΑ
Ελευθέριος Στύλιας, Γεωπόνος-Βελτιωτής, MSc, Ερευνητής

Συνεργάτης:
Ελευθέριος Δαριώτης, Τεχνολόγος Γεωπόνος, MSc Βιολογίας

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 7: Εύχρηστα Μοριακά Διαγνωστικά για τη Γενετική Αναλυση Κουνουπιών – Φορέων Ασθενειών και Βιοπληροφορικά Εργαλεία για την Υποστήριξη και Αξιολόγηση Προγραμμάτων Καταπολέμησης Κουνουπιών

Η ΟΜΑΔΑ
Γιάννης Βόντας, Καθηγητής, Εργ. Γ. Φαρμακολογίας Τμ. Επ. Φυτ. Παραγωγής, ΓΠΑ & ΙΜΒΒ-ΙΤΕ
Γιώργος Κολιόπουλος, Επίκ. Καθηγητής, Εργ. Γ. Εντομολογίας και Ζωολογίας, Τμ. Επ. Φυτικής Παραγωγής, ΓΠΑ
Κωνσταντίνος Μαυρίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης, ΓΠΑ & ΙΜΒΒ-ΙΤΕ
Ηλίας Κιούλος, ΕΔΙΠ, Εργ. Γ. Φαρμακολογίας Τμ. Επ. Φυτ. Παραγωγής, ΓΠΑ
Μαξ Φωτάκης, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Εργ. Γ. Φαρμακολογίας Τμ. Επ. Φυτ. Παραγωγής, ΓΠΑ
Αναστασία Καμπουράκη, Υποψήφια Διδάκτορας, Εργ. Γ. Φαρμακολογίας Τμ. Επ. Φυτ. Παραγωγής, ΓΠΑ & ΙΜΒΒ-ΙΤΕ
Σοφία Μπαλάσκα, Υποψήφια Διδάκτορας, ΙΜΒΒ-ΙΤΕ

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 9: Διατροφή του ανθρώπου και ποιότητα ζωής.
Καινοτόμες δράσεις και παρεμβάσεις στη Διατροφή του Ανθρώπου με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας στην Ελλάδα

Η ΟΜΑΔΑ
Αντώνιος Ζαμπέλας, Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου, ΓΠΑ
Καλλιόπη Ζαφειρένια Καράτζη, Επ. Καθηγήτρια Συμβουλευτικής και Διατροφικής Συμπεριφοράς, ΓΠΑ
Ιωάννης Κύρου, Επ. Καθηγητής Ιατρικού Μεταβολισμού, ΓΠΑ
Εμμανουέλλα Μαγριπλή, Επ. Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, ΓΠΑ
Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, Επ. Καθηγήτρια Διατροφής και Μεταβολισμού, ΓΠΑ
Ζωή Θάνου, Υπ. Διδάκτορας
Καλλιόπη Άννα Πούλια, Επ. Καθηγήτρια Κλινικής Διαιτολογίας, ΓΠΑ

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12: Μυκητολογική Ερευνητική Ομάδα.
Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας

Η ΟΜΑΔΑ
Γιώργος Ζερβάκης, Καθηγητής (συντονιστής)
Ηλίας Πολέμης, (Δρ. Γεωπόνος)
Γιώργος Κουτρώτσιος, (Δρ. Γεωπόνος)
Γιώργος Μπεκιάρης (Δρ. Γεωπόνος)
Βασιλική Φρυσούλη (υποψ. διδάκτορας)
Βασίλης Δασκαλόπουλος (υποψ. διδάκτορας)
Σάββας Χριστοδούλου (υποψ. διδάκτορας)
Εύη Γιουρούκου (υποψ. διδάκτορας)

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13: Δραστηριότητες Εργαστηριακού Ποιοτικού Έλεγχου & Υγιεινής Τροφίμων & Ποτών.
Μικροβιολογικές, Χημικές και Μοριακές Αναλύσεις, Μέθοδοι συντήρησης τροφίμων, ανάπτυξη νέων προϊόντων, εργαλεία πρόρρησης εμπορικού χρόνου ζωής, εκτίμηση επικινδυνότητας.

Η ΟΜΑΔΑ
Παναγιώτης Ν. Σκανδάμης, (Καθηγητής)
Ελευθέριος X. Δροσινός, (Καθηγητής)
Μαρία Γιαλιτάκη, (ΕΔΙΠ)
Μαρία Καπάνταη, (ΕΔΙΠ)
Αντωνία Σ. Γουναδάκη, (Μεταδιδάκτωρ)
Αναστασία Καπετανάκου, (Μεταδιδάκτωρ)
Μαριάννα Αρβανίτη, (Υπ. Διδάκτωρ)
Μαρία Γκερέκου, (Υπ. Διδάκτωρ)
Δήμητρα Μποζινάκη, (Ερευνήτρια)
Κωνσταντίνα Αθανασέλη, (Ερευνήτρια)
Ειρήνη Μεσημέρι, (Ερευνήτρια)

 

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15: Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας.
Εκπαίδευση και έρευνα σε θέματα φυσιολογίας, αντιμετώπισης ασθενειών και εχθρών, αξιοποίησης παραγόμενων προϊόντων, επιλογής και βελτίωσης του γενετικού υλικού.

Η ΟΜΑΔΑ
Διευθυντής: Παπαδούλης Γεώργιος, Καθηγητής
Γκόρας Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής
Λαζαράκης Δημήτριος, ΕΔΙΠ
Κατζουρού Μαρία, ΕΤΕΠ

 

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 17: Τεχνοβλαστός
Σειρά προϊόντων και λύσεων για την ανάκτηση, αναβάθμιση και μετατροπή της θερμότητας σε ισχύ.

Η ΟΜΑΔΑ
Μπακάλης Παντελής, Dr.-Ing Μηχανολόγος Μηχανικός
Μανωλάκος Δημήτριος, Dr.-Ing Μηχανολόγος Μηχανικός
Γκούντας Απόστολος, Dr.-Ing Μηχανολόγος Μηχανικός
Ντάβου Έρικα, Dr.-Ing Μηχανολόγος Μηχανικός
Σκιαδόπουλος Αναστάσιος, Μηχανολόγος Μηχανικός
Τύρης Δημήτριος, Μηχανολόγος Μηχανικός
Bas Paris, Περιβαλλοντολόγος

 

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 19: Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των Γεωεπιστημών.
Δορυφόροι – Drones – LiDAR – Γεωχωρικά δεδομένα

Η ΟΜΑΔΑ
Δρ. Εμμανουήλ Ψωμιάδης, ΕΔΙΠ
Δρ. Ιωάννης Παπανικολάου, Αναπλ. Καθηγητής
Prof. Klaus Reicherter, RWTH Aachen
Δρ. Σταύρος Αλεξανδρής, Αναπλ. Καθηγητής
Δρ. Κωνσταντίνος Σούλης, ΕΔΙΠ
Δρ. Νίκολαος Ευθυμίου
Δρ. Γεώργιος Δεληγιαννάκης
Δρ. Αγγελος Παλληκαράκης
Msc Σιμώνη Αλεξίου, Υποψ. διδάκτορας

 

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 20: Renewable Energy Systems Group – Ομάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
DESAL  – Έξυπνος σχεδιασμός συστημάτων αφαλάτωσης τροφοδοτούμενα από ανανεώσιμη ενέργεια

Πειραματική συσκευή δοκιμής ημι-περατών μεμβρανών επεξεργασίας νερού/υγρών

Η ΟΜΑΔΑ
Δρ. Γεώργιος Κυριακαράκος
Καθ. Γεώργιος Παπαδάκης

Γιώργος Παπαδάκης, Καθηγητής ΓΠΑ, Δ/ντής Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας
Βαγγέλης Δημητρίου, Υποψήφιος Διδάκτορας ΓΠΑ Δρ. Γεώργιος Κυριακαράκος Καθ. Γεώργιος Παπαδάκης

 

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 21: 80 ημέρες στην ανταρκτική με τη NASA
Μετεωρίτες – Αστεροειδείς

Η ΟΜΑΔΑ
Ιωάννης Μπαζιώτης, Επίκουρος Καθηγητής ΓΠΑ
Σταμάτιος Ξυδούς, Υποψήφιος Διδάκτορας ΓΠΑ
Σοφία Μανιμανάκη, Υποψήφιος Διδάκτορας ΓΠΑ
Δημήτριος Κοπανέλης, προπτυχιακός φοιτητής ΓΠΑ
Ειρήνη Χλουβεράκη, προπτυχιακός φοιτητής ΓΠΑ

 

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 22: Ινστιτούτο μελέτης & προώθησης φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.
Σύνδεση της έρευνας ( πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, επιχειρηματικότητα) με τη βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων, κοσμετολογίας και την αγορά.

Η ΟΜΑΔΑ
Εργαστήριο Γεωργίας:
Γ. Οικονόμου, Καθηγήτρια
Αλ. Ασσαριωτάκης, Γεωπόνος M.Sc., Υπ. Διδάκτορας

Εργαστήριο Χημείας:
Π. Ταραντίλης, Καθηγητής
Ελ. Καπαράκου, Τεχνολόγος Τροφίμων M.Sc., Υπ. Διδάκτορας

Εργαστήριο Εργαστήριο Διοίκησης (Μανατζμεντ) Γεωργικών Επιχειρήσεων & Εκμεταλλεύσεων:
Κ. Τσιμπούκας, Καθηγητής
Μ. Σπηλιώτη, Γεωπόνος M.Sc., Υπ. Διδάκτορας
Μ. Ψαρράκης, Γεωπόνος M.Sc.

 

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 23: NUTRISENSE
Ένα Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων για τον Υπολογισμό και την Αναπροσαρμογή Θρεπτικών Διαλυμάτων Υδροπονικών Καλλιεργειών

Η ΟΜΑΔΑ
Δημήτριος Σάββας, Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών
Γεωργία Ντάτση, Επίκουρη καθηγήτρια Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών
Παναγιωτάκης Γιάννης, Ερευνητής
Δρακάτος Στέφανος, Προγραμματιστής Η/Υ
Διονύσης Υφαντόπουλος, Υ.Δ.

 

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 26: A. Συμφιλίωση Εργασιακής & Προσωπικής Ζωής Γυναικών
B. Εκπαίδευση στην Πράσινη Εφοδιαστική Αλυσίδα

Η ΟΜΑΔΑ
Ερευνητική Ομάδα Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων & Συστημάτων Εφοδιασμού:

Π. Τριβέλλας, Καθηγητής
Π. Ρεκλείτης, Καθηγητής
Δ. Σακάς, Αναπληρωτής Καθηγητής
Γ. Τσουλφάς, Επίκουρος Καθηγητής

 

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 27: Πιστοποίηση υψηλής περιβαλλοντικής αξίας ως προς τη βιοποικιλότητα με απονομή διακριτικού σήματος

Η ΟΜΑΔΑ

Αράπη Γεράσιμος Καθηγητής Οικοτοξικολογίας, Εργαστηρίου Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος
Φωστιέρη Χαρά Βιολόγος, Υπ. Διδάκτορας Εργαστηρίου Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος

 

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 28: Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο “Οι Δρόμοι της Ελιάς”

Η ΟΜΑΔΑ
Συντονιστής του έργου είναι ο Καθηγητής Αθανάσιος Μολασιώτης, των τριών Υποέργων οι Γιάννης Γανόπουλος, Γιάννης Βόντας και Φραγκίσκος Γαίτης. Την ομάδα του ΓΠΑ συντονίζουν οι Καθ. Πολυδεύκης Χατζόπουλος (Ι), Γιάννης Βόντας (ΙΙ) και Μαρία Καψοκεφάλου (ΙΙΙ). Συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός ΔΕΠ του ΓΠΑ, πολλοί μεταδιδάκτορες – νέοι επιστήμονες και μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν σε σύγχρονα θέματα άμεσα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας.

 

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 29: Ευφυής Γεωργία & Κυκλική Βιοοικονομία- SMARTBIC.
Μία σύγχρονη ερευνητική υποδομή στοχευμένη στις τεχνολογίες και τα συστήματα ευφυούς αγροτικής παραγωγής και κυκλικής βιοοικονομίας.

Η ΟΜΑΔΑ
Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου Ευφυής Γεωργία & Κυκλική Βιοοικονομία – SmartBIC είναι ο Καθηγητής Κίντζιος Σπυρίδων, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο έργο συμμετέχουν:
• 12 μέλη ΔΕΠ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
• 46 νέων ερευνητές
• 4 εργατοτεχνίτες ΔΕ, ΥΕ

 

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 30: Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για την Ευφυή Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Παράκτιας Ζώνης.
Δημιουργία καινοτόμων λύσεων και προϊόντων για την αειφορία των παράκτιων αστικών περιοχών.

Η ΟΜΑΔΑ
Πανεπιστήμιο La Rochelle (FR)
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (EL)
Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (RO)
Klaipėdos Universitetas (LT)
La Universidad Católica de Valencia (ES)
Sveučilište u Zadru (HR)
Τεχνολογικό Ινστιτούτο Waterford (IR)
Πανεπιστήμιο Rostock (DE)
Πανεπιστήμιο Frederick (CY) itEE-CON

 

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 31: Εταιρεία Αξιοποίησης Και Διαχείρισης Περιουσίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Α.Ε.

Η ΟΜΑΔΑ
Χατζηπαυλίδης Ιορδάνης
Αλεξανδρή Ιωάννα
Μάγου Ευαγγελία
Ζωγοπούλου Βασιλική