Σε 20 δισ. δολάρια αποτιμάται η κλιματική ζημιά στην παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού στην Αργεντινή

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών της προς τα κάτω για τις συγκομιδές σόγιας και καλαμποκιού αυτής της σεζόν προχώρησε η CREA, μια σημαντική κοινοπραξία γεωργικών οργανώσεων της Αργεντινής. Ως αίτιο παρουσιάζεται η ιστορική ξηρασία και οι παγετοί του μεσοκαλόκαιρου, φαινόμενα που, όπως προειδοποιεί η κοινοπραξία, ενδέχεται να κοστίσουν στη χώρα πάνω από 20 δισ. δολάρια.

Η Αργεντινή, κορυφαία παγκόσμια εξαγωγέας σογιέλαιου και σογιάλευρου και τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας καλαμποκιού, έχει πληγεί από μια σοβαρή ξηρασία που περιγράφεται ως η χειρότερη των τελευταίων 60 ετών από τον έγκυρο σύνδεσμο Rosario Grains Exchange στην επαρχία της Σάντα Φε.

«Η Αργεντινή βρίσκεται φέτος σε τροχιά απώλειας περισσότερων από 20 δισ. δολάρια λόγω των γεωργικών ζημιών που προκλήθηκαν από την κλιματική καταστροφή, η οποία επηρέασε τις περισσότερες από τις παραγωγικές περιοχές με ξηρασία και παγετό», ανέφερε η κοινοπραξία CREA σε έκθεσή της.

Στη σόγια, η CREA αναμένει μια συγκομιδή της τάξης των 31,2 εκατομμυρίων τόνων για τη σεζόν 2022/2023, έχοντας χαμηλώσει σημαντικά τον πήχη από την αρχική πρόβλεψη των 50 εκατ. τόνων, όπως επισημάνθηκε σε επίσημη δήλωση. Αντίστοιχα, οι Αργεντίνοι παραγωγοί καλαμποκιού προβλέπουν ότι θα παράγουν 38,6 εκατομμύρια τόνους για τη σεζόν, αντί των 55,2 εκατομμυρίων τόνων που εκτιμούσαν πριν από ένα εξάμηνο.

Πρακτικά, οι τελευταίες προβλέψεις συνεπάγονται ότι η Αργεντινή θα παράγει 38% λιγότερη σόγια και 30% λιγότερο καλαμπόκι από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Η CREA, μάλιστα, προειδοποίησε ότι οι προβλέψεις θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν περαιτέρω προς τα κάτω μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι, πριν από μερικές μέρες, και το Buenos Aires Grains Exchange προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προσαρμόσει περαιτέρω προς τα κάτω τις τρέχουσες προβλέψεις συγκομιδής σόγιας, ύψους 33,5 εκατ. τόνων, χωρίς προς το παρόν να αναφέρει κάποιο ακριβές ποσό.