Το 2019 η χρονιά…σταθμός για την ανάπτυξη της Αγοράς Φωτοβολταϊκών

Το 2019 η χρονιά...σταθμός για την ανάπτυξη της Αγοράς Φωτοβολταϊκών

Η φετινή ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη σε μία συγκυρία που κρίνεται ευνοϊκή για την ανάπτυξη των ΑΠΕ ενώ ειδικά στο πεδίο των Φωτοβολταϊκών αναμένεται να εκδηλωθεί “φρενίτιδα επενδύσεων”, όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Παναγής.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης ο οποίος τόνισε ότι και με την οργανική απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες η ΔΕΗ μετατρέπεται σε Πράσινη Επιχείρηση, η οποία ως το 2022 θα παράγει 600 ΜW και ως το 2030 η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ θα φτάσει τα 2GW , δηλαδή 15πλασια πράσινη ενέργεια από ότι παράγει σήμερα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε ότι στο πλαίσιο τη Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που επιτέλους αποκτά η χώρα, πρέπει πολλά και σε πολλούς τομείς να γίνουν για τον ενεργειακό μετασχηματισμό, παρεμβάσεις στη ΡΑΕ, στο αρμόδιο Υπουργείο, σε επίπεδο υπηρεσιών όπως η Αρχαιολογική , τα Δασαρχεία, ακόμη και η ενίσχυση του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε για μία φορά ακόμη ότι η ΔΕΗ είναι εθνικό κεφάλαιο και θα πρέπει να μη υποσκάπτεται, ενώ απάντησε στα περί αύξησης των τιμών του ρεύματος, ότι η ΔΕΗ μέχρι και σήμερα δεν έχει αναπροσαρμόσει τις τιμές ρεύματος προσθέτοντας ότι οι Έλληνες αγρότες πληρώνουν τις χαμηλότερες τιμές από όλους τους Έλληνες.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που αφορούν την ΔΕΗ, υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ δεν είναι προβληματική επιχείρηση. Μία επιχείρηση η οποία από το 2015 έχει υλοποιήσει επενδύσεις 2,5 δισ. Ευρώ και φέτος θα κάνει επενδύσεις 700 εκατ. Ευρώ, έχει μειώσει το δανεισμό της κατά 1 δισ και έχει καταβάλει φόρους 1,5 δισ., δεν μπορεί να θεωρηθεί προβληματική. Το πρόβλημα της ΔΕΗ, συνίσταται στη μείωση του περιθωρίου κέρδους καθώς η Εταιρεία έχει απορροφήσει και το κόστος από την οριακή τιμή συστήματος και τα δικαιώματα διοξειδίου Άνθρακα.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη που κηρύχθηκε άγονος, για να πει ότι η Επιχείρηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΕΕ για την άμεση επαναπροκήρυξη διαγωνισμού ο οποίος θα γίνει υπό καλύτερους όρους αφού αναμένεται η έγκριση των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος από την Κοινότητα, ρυθμίζεται η τροφοδοσία της Μελίτης ενώ με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου το προσωπικό της μονάδας Μεγαλόπολης έχει μειωθεί κατά 400 άτομα.

Ενεργειακές Κοινότητες και μικρομεσαίοι επενδυτές

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ κ Παναγής δήλωσε ότι το 2019 θα αποτελέσει χρονιά σταθμό για τα Φωτοβολταϊκά και σηματωρό για τις ταχύτατες εξελίξεις που θα υπάρξουν στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο κ. Παναγής αναγνώρισε ότι οι ΑΠΕ και τα Φωτοβολταϊκά “βρίσκονται σε θετικό δρόμο”, αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχουν και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Συγκεκριμένα, ζήτησε τον εξορθολογισμό, αν όχι την κατάργηση, του Τέλους Διακοψιμότητας, ενώ υποστήριξε ότι  πρέπει να βρεθεί ισοδύναμο που θα καλύψει ενδεχόμενο κενό από την κατάργηση του Χρέους Προμηθευτή..

Τέλος, ο κ Παναγής τόνισε ότι οι μικρομεσαίοι επενδυτές, οι Έλληνες της “καθαρής ενέργειας” που επένδυσαν μεταξύ 2011-2013 στις ΑΠΕ, πρέπει να στηριχθούν από την Πολιτεία, γιατί αυτοί είναι που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και όχι “κάποιοι ξένοι που θα φέρουν τα λεφτά τους από έξω”.  Ιδιαίτερα θα πρέπει να στηριχθούν οι επενδύσεις στις νέες ΑΠΕ και οι Ενεργειακές Κοινότητες που μέσα από αυτές θα μπορέσουν, λόγω των φραγμών που θέτει το θεσμικό πλαίσιο, να συνεχίσουν να επενδύσουν σε Φ/Β πάρκα.

Η ΠΟΣΠΗΕΦ, για να στηρίξει Συλλόγους και τους παραγωγούς μέλη τους, απέκτησε επιχειρησιακή μορφή και έδρα, πιστοποιήθηκε κατά ISO και αιτήθηκε, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, τη χρηματοδότηση προγράμματος κατάρτισης των μελών της.

Δεκάδες παραγωγοί από όλη την Ελλάδα

Στην εκδήλωση της ΠΟΣΠΗΕΦ παραβρέθηκαν περί τα 250 μέλη συλλόγων – παραγωγοί από όλη την Ελλάδα ενώ το “παρών” έδωσαν εκπρόσωπη της κυβέρνησης, φορέων του κλάδου και της Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γ.Γ. Ενέργειας κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Β. Τσολακίδης, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Τσέκερης, ο διευθυντής Χρηστών Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ κ. Νίκος Δρόσος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας και κα. Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής ΝΔ και εκπρόσωπος του κόμματος κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Αρβανιτίδης.