Τσίπρας σε Bild: Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος δεν έχουν καμία σχέση με τους πρόσφυγες

Τσίπρας σε Bild: Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος δεν έχουν καμία σχέση με τους πρόσφυγες

Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου” τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην επιβάρυνση της Ελλάδας από την προσφυγική κρίση και προσθέτει ότι σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται 30.000 πρόσφυγες, ενώ η χώρα μπορεί να δεχτεί 20.000 επιπλέον.

Δεν μπορούμε να γίνουμε μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών που δεν θέλουν καν να βρίσκονται εδώ”, δηλώνει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild και διευκρινίζει ότι η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να συγχέεται με τις διαπραγματεύσεις για την κρίση χρέους. Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει από το ΔΝΤ να τηρήσει τις συμφωνίες και να μην εγείρει συνεχώς νέες απαιτήσεις.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε μέσα τους πρόσφυγες”, είναι ο τίτλος της συνέντευξης, ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται: “Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται υπό διπλή πίεση: οι πολλοί πρόσφυγες επιβαρύνουν υπερβολικά τη χώρα και στη Βουλή κλονίζεται η πλειοψηφία του, η οποία πρέπει να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις – χωρίς τις οποίες δεν θα υπάρξουν επιπλέον δάνεια βοήθειας των κρατών του ευρώ. Η Bild συνάντησε τον κ. Τσίπρα στην έδρα του».

Ειδικότερα στην ερώτηση “τι είναι χειρότερο για σας: η κρίση χρέους ή η προσφυγική κρίση; ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: “Δεν πρέπει να συγχέουμε τις δύο μεταξύ τους! Πιστεύω όμως ότι η προσφυγική κρίση είναι για όλη την Ευρώπη ακόμη πιο επικίνδυνη, διότι απειλεί το σύνολο της ΕΕ υπαρξιακά. Όταν, όπως τώρα, τίθενται υπό αμφισβήτηση από ορισμένους οι κοινές μας αξίες, όταν ξαφνικά οι κανόνες ισχύουν μόνο για μερικούς, τότε αυτό δεν έχει πλέον μεγάλη σχέση με κοινότητα. Πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον αυτού”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει: “Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα. Δεν παραβιάσαμε τους κανόνες από πρόθεση, απλώς το θέμα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Δεν έχουμε πρόβλημα να φυλάξουμε τα χερσαία σύνορά μας, αλλά η ακτογραμμή μας είναι πάνω από 10.000 χιλιόμετρα”.

Απαιτούμε δίκαιη κατανομή”

Σχετικά με τη βαλκανική διαδρομή και το κλείσιμο συνόρων, ο κ. Τσίπρας τονίζει:  “Αυτό το οποίο κάποιες χώρες συμφώνησαν και αποφάσισαν, αντιτίθεται σε όλους τους κανόνες, σε όλη την Ευρώπη και το εκλαμβάνουμε ως μη φιλική ενέργεια! Δεν επιτρέπεται να συμφωνείται κάτι σε μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μετά κάποιοι λίγοι να συγκεντρώνονται και απλώς να αποφασίζουν το κλείσιμο συνόρων. Αυτές οι χώρες καταστρέφουν έτσι την Ευρώπη!

Άρα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου;” ρωτάει η εφημερίδα. Και ο πρωθυπουργός απαντά: “Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις. Έχουμε ήδη 30.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, μπορούμε να δεχτούμε ακόμη 20.000 επιπλέον. Έχουμε εκπληρώσει πάνω από το 100% των υποχρεώσεών μας, την στιγμή που άλλοι δεν έχουν εκπληρώσει ούτε καν 10% και προτιμούν να μας ασκούν κριτική. Αλλά λέω και πολύ ανοιχτά: εάν συνεχίσουν οι πρόσφυγες να έρχονται σε αυτόν τον αριθμό από την Τουρκία, εάν τα βαλκανικά σύνορα παραμείνουν σχεδόν κλειστά, τότε θα γίνει για μας πολύ κρίσιμο”.

Θα γίνει η Ελλάδα «ο Λίβανος της Ευρώπης”; επιμένει η Bild. “Πρόκειται σίγουρα για μια ανθρωπιστική κρίση” απαντά ο Αλέξης Τσίπρας. και συμπληρώνει “Οι πρόσφυγες θέλουν να συνεχίσουν από εδώ προς τον Βορρά, αλλά δεν μπορούν. Το λέω ξεκάθαρα: πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους εδώ μια σωστή στέγαση, η Ελλάδα πρέπει να υπερασπιστεί το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, ασχέτως του πόσοι έρχονται. Αλλά αυτό που απαιτούμε είναι μια δίκαιη κατανομή. Δεν μπορούμε να γίνουμε μόνιμα μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, οι οποίες δεν θέλουν να βρίσκονται εδώ”.

Να καταπολεμήσουμε τους διακινητές

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει: “Η Τουρκία πρέπει να επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος, βρίσκονται εκεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες. Αν συνεργαστούμε με την Τουρκία, θα θέσουμε το πρόβλημα υπό έλεγχο. Οι πρόσφυγες δεν έρχονται σε μας κολυμπώντας, έρχονται με σωσίβια και σε σκάφη τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία. Αυτό είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και με αυτό το πρόβλημα στη ρίζα του”.

“Η ΕΕ να ζητήσει από το ΔΝΤ να σεβαστεί την συμφωνία”

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει: “Οι διαπραγματεύσεις για την κρίση χρέους δεν έχουν καμία σχέση με τους πρόσφυγες. Θέλω όμως να πω το εξής για την κρίση χρέους. Υπογράψαμε τον Ιούλιο ένα πρόγραμμα και το τηρούμε. Το πρόβλημα είναι και παραμένει το ΔΝΤ. Κατ’ επανάληψη έρχονται από εκεί νέες απαιτήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική συμφωνία. Η ΕΕ πρέπει να ζητήσει από το ΔΝΤ να σεβαστεί την συμφωνία. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την προσφυγική κρίση. Δεν έχουμε καθόλου χρόνο να μεταθέσουμε ο,τιδήποτε σε σχέση με το προσφυγικό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη. Και μάλιστα άμεσα”.