Τουλάχιστον 23 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από μολυσμένα τρόφιμα και σε περίπου 4.700 περιπτώσεις η ασθένειά τους είναι θανατηφόρα, αναφέρεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τους κινδύνους λοιμώξεων από τα τρόφιμα.

Παρά τα αυστηρά δίκτυα ελέγχου, τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από παθογόνους οργανισμούς εξακολουθούν να κυκλοφορούν κανονικά στην ΕΕ και τα αποτελέσματά τους στην υγεία μπορεί να είναι θανατηφόρα. Οι οργανισμοί προστασίας των καταναλωτών απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια και επανεξέταση σε ό,τι θεωρείται «υγιές».

«Τα τρόφιμα αποτελούν παγκόσμια υπόθεση επειδή οι αλυσίδες τροφίμων είναι παγκόσμιες. Ένα απλό πιάτο μπορεί να περιέχει συστατικά από διάφορες ηπείρους. Επομένως, η ασφάλειά του εξαρτάται από τη διεθνή συνεργασία», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Σουζάνα Τζακάμπ.

Συγκεκριμένα, το παθογόνο που προκαλεί τις περισσότερες λοιμώξεις, με 15 εκατομμύρια καταγεγραμμένες περιπτώσεις το 2017, είναι ο νοροϊός. Όσον αφορά τη σαλμονέλα, ενώ έχει καταπολεμηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, οι περιπτώσεις των επικίνδυνων καμπυλοβακτηρίων εμφανίζονται όλο και συχνότερα.

Αυτός ο παθογόνος παράγοντας, ο οποίος απαντά κυρίως στα πουλερικά και καταλήγει σε κρέας ως αποτέλεσμα της ακάθαρτης σφαγής, είναι υπεύθυνος για σχεδόν 5 εκατομμύρια ασθένειες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.