Στα 2,5 ευρώ η μέση τιμή για το αβοκάντο, εξαντλήθηκαν τα δενδρύλλια για νέες φυτεύσεις

Η σεζόν, που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, με τη συγκομιδή και των όψιμων ποικιλιών, αφήνει ικανοποιημένους τους καλλιεργητές αβοκάντο στα Χανιά, όπου συγκεντρώνεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της χώρας. Η μειωμένη παραγωγή στις πρώιμες και στις μεσοπρώιμες ποικιλίες εξαιτίας του βαρύ χειμώνα που προηγήθηκε, έθεσε σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση τους παραγωγούς, οι οποίοι απόλαυσαν κατά μέσο όρο 2,5 ευρώ το κιλό στη διάρκεια της εμπορικής περιόδου, με ανώτερη τιμή τα 3 ευρώ στις όψιμες ποικιλίες.

«Υπολογίζουμε ότι φέτος η συνολική παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 5.000 τόνους, μειωμένη 60%, εξαιτίας των μη φιλικών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες, Zutano και Fuerte» τόνισε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης. Οι επιμέρους απώλειες στις δύο αυτές ποικιλίες, σύμφωνα με τον ίδιο, έφτασαν μέχρι και 80%, ανεπηρέαστη όμως έμεινε η όψιμη Hass.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή των 2,5 ευρώ κατά μέσο όρο φέτος, υψηλότερη κατά 50-60 λεπτά σε σύγκριση με την περσινή, αποδίδεται αφενός στη μειωμένη προσφορά από την εγχώρια καλλιέργεια, «η οποία επέτρεψε στον συνεταιρισμό να διεκδικήσει καλύτερες τιμές από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ», αφετέρου στο γεγονός ότι δεν υπήρξε σοβαρός ανταγωνισμός από την Τουρκία στη διάρκεια της σεζόν.

Ανάρπαστα τα δενδρύλλια στα Χανιά

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έντονο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια αποτυπώθηκε και στη μεγάλη ζήτηση για αγορά δενδρυλλίων για νέες φυτεύσεις. Όπως σημείωσε ο κ. Βλαζάκης, «φέτος διατέθηκαν πάνω από 60.000 δενδρύλλια για νέες φυτεύσεις στον Νομό Χανίων, κάτι το οποίο, ωστόσο, μπορεί να είναι εις βάρος των εσπεριδοειδών και της ελιάς. Αυτή την ώρα, όλα τα φυτώρια του νομού έχουν εξαντλήσει την παραγωγή τους και περιμένουν τη νεότερη από τον Οκτώβριο και μετά».

Μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται για τις Zutano και Hass, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ ευαίσθητες σε όλους τους εξωγενείς παράγοντες, δίνουν ικανοποιητική παραγωγή τον τρίτο χρόνο. Η Fuerte, ενώ είναι πιο ανθεκτική, με καλύτερη καλλιεργητική συμπεριφορά, δίνει την αντίστοιχη παραγωγή στα διπλάσια χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή της επόμενης σεζόν, οι Κρητικοί παραγωγοί προσδοκούν σε καλύτερες αποδόσεις από τις φετινές. Ωστόσο, ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών, που συνοδεύτηκε από ισχυρούς νότιους ανέμους, άφησε το αποτύπωμά του στην καλλιέργεια, η οποία βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία. «Δεν ξέρουμε ακόμη τι έκτασης θα είναι οι ζημιές από την αφυδάτωση που προκαλεί ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και ισχυρού νοτιά, σίγουρα πάντως έχει επηρεάσει την καρπόδεση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΑΣ Χανίων.