Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Λούλα προσβλέπει σε «πράσινα» αγροτικά δάνεια για να αντιμετωπίσει την αποψίλωση του Αμαζονίου

Σύμβουλοι του αριστερού πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου για την προεδρία της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, προτείνουν επιδοτούμενα «πράσινα» αγροτικά δάνεια για να ενθαρρύνουν τη σπορά σόγιας και καλαμποκιού σε ανοιχτούς βοσκότοπους και να μειώσουν την αποψίλωση των δασών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Η πρόταση, που αποκαλύφθηκε στο Reuters από ανώτερο σύμβουλο του Λούλα, είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα για το πώς ο πρώην πρόεδρος της χώρας προσπαθεί να προσελκύσει συμμάχους στον αγροτικό τομέα, υποσχόμενος παράλληλα πιο φιλικές πολιτικές προς το περιβάλλον.

«Η οικολογική μετάβαση είναι ένας κεντρικός άξονας για όλες τις πολιτικές μας», δήλωσε ο Aloizio Mercadante, ο οποίος συντονίζει την προεκλογική καμπάνια του Εργατικού Κόμματος (PT). «Μπορούμε να ανοίξουμε διαφοροποιημένες γραμμές πιστώσεων για να ενθαρρύνουμε τη μετάβαση στη γεωργία που δεσμεύει τον άνθρακα».

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Λούλα έχει διψήφιο προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού απερχόμενου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία την προηγούμενη τετραετία χάρη σε ένα μαζικό κύμα αγροτικής υποστήριξης. Τώρα, οι «γέφυρες» του Λούλα προς τους ηγέτες του αγροτικού τομέα της Βραζιλίας έχουν εγείρει την ανησυχία ορισμένων περιβαλλοντικών ακτιβιστών, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση από ισχυρές ομάδες αγροτών.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα πράσινων πιστώσεων, οι Βραζιλιάνοι αγρότες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για φθηνότερα, επιδοτούμενα από την κυβέρνηση δάνεια, εάν συμφωνήσουν να επιτύχουν τους στόχους βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, σύμφωνα με τον Mercadante.

Το πρόγραμμα θα έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη μετατροπή των υποβαθμισμένων βοσκότοπων σε καλλιεργητικές περιοχές, αλλά και να αυξήσει τη χρήση πιο πράσινων, βιολογικών φυτοφαρμάκων στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη προμηθεύτρια σόγιας, καφέ και ζάχαρης στον κόσμο, μεταξύ άλλων βασικών τροφίμων.

Το μοντέλο των πράσινων δανείων είναι παρόμοιο με ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα πιστώσεων που λανσαρίστηκε για την καλλιέργεια του 2010/2011, την τελευταία χρονιά του Λούλα στην εξουσία. Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο τώρα ονομάζεται ABC+, βοήθησε να μειωθούν οι εκτιμώμενες καθαρές εκπομπές άνθρακα κατά 170 εκατ. τόνους μέχρι το 2018, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ωστόσο, αυτό αντιπροσώπευε μόλις το 2% της συνολικής επιδοτούμενης αγροτικής πίστωσης στη Βραζιλία, ήτοι περίπου 6 δισ. ρεάλ (1,17 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι σύμβουλοι του Λούλα βλέπουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, εξετάζοντας περίπου 300 εκατ. στρέμματα υποχρησιμοποιημένων βοσκότοπων, όπου η κτηνοτροφία θα μπορούσε να αντικατασταθεί από καλλιέργειες.

Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Izabella Teixeira, η οποία έχει επίσης συμβουλευτικό ρόλο στην εκστρατεία του Λούλα, δήλωσε ότι το 35% της κτηνοτροφικής παραγωγής της Βραζιλίας χαρτογραφείται στην περιοχή του Αμαζονίου, όπου η παραγωγικότητα είναι χαμηλή. Όπως εξήγησε, η γη θα είναι πιο παραγωγική υπό τη μορφή καλλιεργειών που θα δεσμεύουν περισσότερο άνθρακα από τα υποβαθμισμένα βοσκοτόπια, χωρίς να επηρεάζεται η επεξεργασία του κρέατος.