28η Agrotica – Εκδήλωση ΓΕΩΤ.Ε.Ε: Ανάγκη δημιουργίας ανοιχτού συστήματος γεωργικών συμβουλών για πρόσβαση σε δεδομένα

28η Agrotica - Εκδήλωση ΓΕΩΤ.Ε.Ε: Ανάγκη δημιουργίας ανοιχτού συστήματος γεωργικών συμβουλών για πρόσβαση σε δεδομένα
-Διαφήμιση-

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό σύστημα γεωργικών συμβουλών, ώστε όλοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα, στο πλαίσιο της ευφυούς γεωργίας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας, μιλώντας σε εκδήλωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), που έγινε στο πλαίσιο της 28ης AGROTICA.

Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους αγρότες να έχουν τα εργαλεία εκείνα που θα συντελέσουν στη βελτίωση της καλλιέργειάς τους, για να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί και όλα αυτά πετυχαίνοντας μείωση κόστους παραγωγής” σημείωσε ο κ.Σκρέκας.

Στο πλαίσιο αυτό, παραδέχτηκε ότι δυστυχώς σήμερα είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συλλέγονται με τη χρήση της γεωργίας ακριβείας. Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει τις βάσεις για μια νέα περίοδο στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της εθνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής και σημείωσε ότι το 30%-35% των πολιτών της χώρας ζει ακόμα σε αγροτικές περιοχές και το 6% του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία.

Επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα για ένα εθνικό ενιαίο στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης των αγροτικών και περιβαλλοντικών υποδομών, ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021-2027 και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε: “θα σχεδιάσουμε το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, διορθώνοντας τα λάθη και ο σχεδιασμός θα γίνει πάνω στη βάση των επιταγών και των πολιτικών της ΕΕ. Ο στόχος είναι οι αγρότες να δίνουν λιγότερα και να παίρνουν περισσότερα από το χωράφι χωρίς να το καταστρέφουν”.

Μιλώντας εκ νέου για την ορθή χρήση νερού στη χώρα μας, αγαθού που δεν είναι δεδομένο, ο κ.Σκρέκας σημείωσε ότι σήμερα χρησιμοποιούμε μόνο το 11% του βρόχινου νερού, αντλούμε το 65% από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και σύμφωνα με έρευνα πάνω από 1 εκατ. στρέμματα στον Θεσσαλικό Κάμπο, θα ερημοποιηθούν τα επόμενα 30 χρόνια.

Καταλήγοντας τόνισε ότι είναι υπό κατάρτιση το ενιαίο σχέδιο για σωστή χρήση νερού για όλη την Ελλάδα, το οποίο θα είναι κοστολογημένο και αυτό συνιστά επανάσταση γιατί είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας γίνεται ολοκληρωμένα και όχι αποσπασματικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Διαφήμιση-