Πολύ χαμηλές αποδόσεις για τα ΠΓΕ Φασόλια Κάτω Νευροκοπίου

Τα ΠΓΕ Φασόλια Κάτω Νευροκοπίου, και συγκεκριμένα οι ποικιλίες Γίγαντες – Ελέφαντες και Πλακέ Μεσόσπερμα, καλλιεργούνται σχεδόν στο σύνολο των τοπικών κοινοτήτων του δήμου, ιδιαίτερα σε Βαθύτοπο και Κατάφυτο. Εξαιτίας των φετινών ακραίων καιρικών συνθηκών προκλήθηκε πρόβλημα ακαρπίας, με αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση στην παραγωγή και την τραγική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών που δεν θα καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα.
Χωρίς σπόρο
Ο φασουλοπαραγωγός, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων Κάτω Νευροκοπίου, Θοδωρής Ιφόγλου, χαρακτηρίζει πρωτόγνωρη την κατάσταση και αναφέρει χαρακτηριστικά πως δεν θα μπορέσουν να πάρουν σπόρο. «Οι συνάδελφοι δεν θα πάρουν ούτε σπόρο σε μια καλλιέργεια παραδοσιακή με ιδιοπαραγόμενο σπόρο. Η καταστροφή είναι ολοσχερής».
Η κατάσταση της παραγωγής και τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου οδήγησαν κάποιους παραγωγούς, όπως και τον ίδιο, στη συγκομιδή και άλλους στη συνέχιση της καλλιέργειας. «Η θερμοκρασία άλλαξε και τα φασόλια άρχισαν να καρπίζουν, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να αλωνίζουμε. Ορισμένοι ρίσκαραν, πότισαν, φρόντισαν τα φασόλια, ευελπιστώντας να αλωνίσουν τον Νοέμβριο και να πάρουν κάποια παραγωγή», λέει. Ο κ. Ιφόγλου εξηγεί πως το ρίσκο των συναδέλφων του δεν αποσκοπεί σε υψηλό τονάζ, αλλά σε σχετική απόσβεση της ζημιάς, με την προϋπόθεση ο καιρός να είναι σύμμαχος. Οι παρούσες θερμοκρασίες είναι φυσιολογικές για το Κάτω Νευροκόπι και κυμαίνονται από 7 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Ελλιπής άρδευση
Η κατάσταση της καλλιέργειας εξαρτάται από την εποχή που έγινε η σπορά, τις φροντίδες και τη δυνατότητα ποτίσματος, γιατί κάποια στιγμή το νερό από το δίκτυο του ΤΟΕΒ περιορίστηκε δραματικά και όσοι είχαν ιδιωτικές γεωτρήσεις ενίσχυσαν επιπλέον την άρδευση. Σε διαφορετική περίπτωση, η καλλιέργεια έμεινε πίσω.
Ο κ. Ιφόγλου χαρακτηρίζει άδικο τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που ορίζει πως για να δηλωθεί καύσωνας απαιτούνται θερμοκρασίες των 40 βαθμών Κελσίου και άνω. «Είχαμε θερμοκρασίες καταγεγραμμένες της τάξης των 38 και 39 βαθμών κάθε μεσημέρι για 20 και πλέον ημέρες», επισημαίνει.
Κίνδυνος για τη Συνδεδεμένη
Στα σχέδια των παραγωγών είναι μια επιστολή προς τον ΕΛΓΑ, γιατί ταυτόχρονα κινδυνεύουν να απωλέσουν τη Συνδεδεμένη οσπρίων λόγω χαμηλού τονάζ. Για τη λήψη της Συνδεδεμένης οφείλουν να παραδίδουν φασόλια γίγαντες και ελέφαντες κατ’ ελάχιστο 150 κιλά ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης. Ο ίδιος εξηγεί ότι η φετινή παραγωγή φαίνεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 50 και 70 κιλών το στρέμμα. Στην περιοχή, καλλιεργούνται περίπου 1.500 στρέμματα με τις δύο ποικιλίες.